НОВИНИ

Първа тренировка за Антонина Зетова с националния отбор за жени под 18 години

"Провеждането на минилагери с националите дават резултати", коментира селекционерът

Антонина Зетова
Снимка: Българска федерация по волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
14:24, 11.12.2023
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Тази сутрин Антонина Зетова проведе първа тренировка с националния отбор за жени под 18 години, съобават от Българска федерация по волейбол. Тя бе назначена за селекционер на тима на 22 ноември. От днес до сряда (11-13 декември) Зетова ще проведе мини лагер с момичетата. Той е част от подготовката за предстоящите европейски квалификации (27-31 януари 2024 г.) в София, но и с опознавателен характер за треньорския щаб.

"Видях колко добри резултати дават тези мини лагери, които се осигуряват от Българска федерация волейбол от миналата година. Това е новост, но наличието им при подрастващите състави е много важно, защото в тях се събират състезателки, върху които ние, треньорите, нямаме постоянно наблюдение и така можем да проследим дали има прогрес в играта им. От друга страна, и момичетата имат възможност да усетят духа на националния отбор и да проверят себе си сред по-силна конкуренция на отделните постове, да натрупат опит. Вече виждаме конкретни резултати от тези лагери", каза Зетова.

Отборът за жени под 18 години ще се подготвя в рамките на три дни в столичната зала "Христо Ботев". Програмата включва пет тренировки, а съставът, който е извикан е по-разширен. Зетова и нейният щаб изпратиха повиквателни на 21 състезателки.

"Целта на този мини лагер е да извикаме една по-разширена селекция, която включва и момичета, които през последната година не са били в полезрението на щаба и които са показали израстване. Ще започнем да налагаме и стратегията, която имаме за този състав", посочи селекционерът.

Зетова казва, че това не е окончателния състав и шанс да попадне в отбора ще има всяка състезателка, която демонстрира добра форма и развитие.

"Понеже става дума за най-малката възраст при националите и тук промените в развитието на отделните състезатели е много динамично – някои бързо напредват, други на моменти изостават, ние ще следим широк кръг от волейболистки и ще сме в готовност за промени", казва треньорката.

В треньорския щаб на тази възраст има още едно ново попълнение – италианският специалист Лука Киапини. Микро лагерът е само една седмица преди основният, който започва на 19 декемри. Въпреки че времето до важните мачове е малко, Зетова е оптимист за подготовката.

"Била съм дълго време в националния отбор и като състезател, и като треньор, и трябва да кажа, че преди това отборите имаха не повече от 20 дни подготовка. Сега това подсигуряване на този дълъг тренировъчен процес е много положителен, защото наистина може да се свърши много работа. При подрастващите е по-трудно, защото при тях са нужни години, за да развият техническите умения", посочи легендата.

Квалификациите за Европейското първенство са две. Вторият кръг е между 11 и 14 април, а финалите са в Кипър и Гърция от 1 до 13 юли. За този национален отбор предстои и Балканското първенство през лятото. Ето и какви са основните изисквания, които иска новият национален селекционер.

"Със сигурност и това, което винаги много съм държала, е 100 процента раздаване по време на тренировка. Това е, което ще изисквам, както и борбеност. Ние играем за България!", посочи Зетова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП реши да не води преговори за общо управление с ПП-ДБ в София
БСП реши да не води преговори за общо управление с ПП-ДБ в София
Антони Марсиал си тръгва от Манчестър Юнайтед без пари
Антони Марсиал си тръгва от Манчестър Юнайтед без пари