НОВИНИ

Първите туристи от Израел пристигнаха във Варна

първите туристи израел пристигнаха варна
bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 23.04.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Първите за сезона 125 израелски туристи пристигнаха на летището във Варна. Гостите ще бъдат настанени в хотели в курорта "Златни пясъци". В събота на варненското летище се очаква още един полет с туристи от Израел.

Израелските туристи пристигнаха в добро настроение на варненското летище. Повечето от тях са ваксинирани срещу COVID-19.

Израелски туристи недоумяват защо България изисква от тях отрицателен PCR тест при положение, че в Израел 5 милиона души вече са ваксинирани срещу COVID-19, а заболеваемостта е едва 0,2%.

"Имаше много туристи, които веднъж вече си направили резервация за България, когато наближи датата я променят с дестинации, където не се иска този допълнителен тест. Всеки един от тях, който днес дойде ще трябва да направи три PCR-а", обясни почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов.

Експерти алармират, че държави като Грузия могат да привлекат израелските туристи за сметка на България, защото не изискват влизане с отрицателен PCR тест. Освен това у нас най-евтиният тест е 60 лева, докато в Батуми е 20 евро.

"Точно хора, които са записани за България, се прехвърлят за Грузия. Мисля, че е спешно и необходимо да се направи промяна и това нещо да се спре. Миналата година по това време имаше зелени и червени страни, ако това се въведе тази година ще е подходящ модел", допълни Орлин Мандов, почетен консул на Израел в Бургас.

Израелските туристи, които пристигнаха във Варна, казаха, че не изпитват притеснения.

Очаква се в събота на летището във Варна да кацне още един самолет с израелски туристи. По план полетите ще бъдат в четвъртък и събота. Първите израелски туристи в Бургас трябваше да пристигнат на 6 май, но полетът е отложен за 13 май.

Текст: Деян Михайлов

оператор: Александър Георгиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Луи на три!
Принц Луи на три!
Хора с увреждания искат достъпна градска среда във Варна
Хора с увреждания искат достъпна градска среда във Варна