НОВИНИ

Първите ваксини срещу COVID-19 вече са в България

Николай Минков
от Николай Минков
07:43, 26.12.2020 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
първите ваксини covid вече българия
Слушай новината

Първите количества ваксини на "Пфайзер" и "Байонтек" пристигнаха рано тази сутрин в България. Те бяха транспортирани с хладилен камион от Белгия при температури от минус 70 градуса и посрещнати от здравния министър преди да бъдат вкарани в хладилниците на "Бул Био".

Малко преди 8.00 часа тази сутрин, с полицейски ескорт, пристигнаха първите 9750 ваксини, които са разчетени за малко под 5000 души, тъй като имунизирането трябва да стане на два пъти.

Здравният министър обясни, че през януари се очакват и останалите количества от първата доставка от близо 53 000 ваксини. Още днес започна разпределението към страната, а утре стартира ваксинацията.

Рано сутринта полиция отцепи района около "Бул Био", а паяци вдигаха паркирани коли, за да освободят място за хладилния камион. Малко преди 8.00 ч. пристигнаха първите количества.

"9750 дози вече са разположени във фризера, който е в сградата зад мен на "Бул Био". Всичко с хладилната верига до този момент е спазено. Оттук нататък започваме логистиката по разпределението на дозите ваксини за българските граждани. Януари очакваме допълнителни пратки до достигане на 62 500 дози", каза министър Ангелов.

Ваксините ще бъдат разпределени в 6 региона. Първите количества отпътуваха още днес към три български града.

"Аз ще бъда първият ваксиниран българин. Утре ща започне ваксинирането в 3 града в страната, синхронно, в София, Пловдив и Бургас. Останалите региони започват имунизация 28-и, 29-и - Враца и Търново.", каза още министърът.

Първият ваксиниран българин ще бъде здравен министър.

Шефът на Агенцията по лекарствата обясни, че заедно с ваксините, са предвидени обучителни материали за всички участници в процеса.

"Има кратки характеристики за медицинските специалисти, има листовки за пациента, има инструкции за съхранение, транспортиране, приготвяне и поставяне на ваксината, така че всички имунизационни кабинети да бъдат подготвени още утре", уточни директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Председателят на БЧК заяви, че все повече медици желаят да се имунизират. Заявки имал и от други браншове като хранителните вериги, нотариуси, адвокати и артистите.

Официално: От 27 декември стартира имунизацията срещу COVID-19 у нас

Ваксинацията ще се извършва за момента основно в болниците с COVID отделения, както и в РЗИ-тата.

"Амбицията ни е наистина да постигнем 70% ваксинирани българи, защото след като постигнем това число, ние ще хвърлим маските, ще почнем да се виждаме, да виждаме своите близки, да ходим на театър, на кино. Това е цената, която плащаме в момента и тя не е лека", каза здравният министър.

Ангелов заяви още, че до края на годината здравното министерство готви масирана информационна кампания за ползата от ваксините.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С ВАКСИНИТЕ, ЗАДАЙТЕ ГИ ТУК.

НИЕ ЩЕ ПОТЪРСИМ ЕКСПЕРТИ, КОИТО ЩЕ ОТГОВОРЯТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнуваме Деня на Бащата
Празнуваме Деня на Бащата
АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия
АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия