НОВИНИ

Патриарх Даниил се поклони пред мощите на Свети Симеон Самоковски

Патриарх Даниил се поклони пред мощите на Свети Симеон Самоковски
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:51, 17.08.2024
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Слушай новината

Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Даниил пристигна в храма "Рождество Богородично" – Бельовата църква в Самоков. Той беше посрещнат от кмета на общината Ангел Джоргов, архиерейският наместник на Самоковската духовна околия, ставрофорен иконом Михаил Колев и духовници от Софийска митрополия, и Самоковска духовна околия.

Негово Светейшество пристигна в храма, за да оглави архиерейска света литургия по повод 290-ата годишнина от възкачването на митрополитския престол на свети свещеномъченик Симеон Самоковски, който е и покровител на града, посочват от администрацията на общината.

Патриарх Даниил се преклони пред мощите на свети свещеномъченик Симеон. Гробът на покровителя на планинския град се намира вътре в храма. Негово Светейшество е почетен гост на празника на Самоков. Честванията започнаха от 15 август, когато се чества паметта на Пресвета Богородица и продължават до 21 август - Деня на Симеон Самоковски.

След литургията ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве. Програмата ще продължи с фолклорен концерт, подготвен от певчески и танцови състави от общината. По данни на Общината в Самоков мощите на светеца са погребани през 1737 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сабаленка надви Свитолина в два сета в Синсинати
Сабаленка надви Свитолина в два сета в Синсинати