НОВИНИ

Патриарх Неофит: Днес молитвите ни са за всички носители на славния и несломим български дух

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
16:13, 01.11.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Във време на изпитания отбелязваме тази година Деня на будителите – денят на всички онези достойни българи, които през хилядолетната ни история са отдавали, отдават и сега сили и живота си за духовното, просветното и културното преуспяване на нашия обичан народ и скъпата ни Родина. Свеждаме глави пред величието на апостолското им дело и подвигът им, който и днес е залог за съхраняването и пребъдването през вековете на завещаната от нашите отци православна християнска духовна и културна идентичност.

С тези думи Негово Светейшество българският патриарх Неофит се обръща към народа в Деня на народните будители.

Според него делото на българските будители винаги е било съпроводено с изпитания, белязани с много жертвоготовност и страдания. А съвременните будители, изправени пред нови и непознати предизвикателства, също с похвално за подражание усърдие продължават святото дело на българската духовност и просвета, наука и култура.

"В този светъл и празничен ден молитвите на светата ни Българска православна църква са за всички носители на славния и несломим български дух – за онези, които вече не са сред нас, но и за тези, които продължават тяхното дело и занапред, за да пребъде благочестивият ни православен народ, за да я има България", се казва още в обръщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение със сила 4,7 по Рихтер разлюля Хърватия
Земетресение със сила 4,7 по Рихтер разлюля Хърватия
Мачовете във Висшата лига ще се играят по време на едномесечната карантина
Мачовете във Висшата лига ще се играят по време на едномесечната карантина