НОВИНИ

Пеканов: Ако новият парламент не приеме законите по ПВУ, няма да има повече плащания

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 12.04.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов коментира пред БНТ, че се надява партиите в новия парламент за проявят разум и да приемат законите, обвързани с плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост.

"На добър час на новия парламент и дано успее да се съсредоточи върху важните задачи. Според мен това са реформите пред България. Голяма част от тях са разписани в законопроекти на служебното правителство, които са съгласувани с ЕС и са внесени в парламента. Това са важни закони, които от години трябваше да бъдат приети и аз се надявам Народното събрание да ги приеме. Без тези 12 закона няма да има повече пари. Следващият транш е за 724 млн. евро и ние не може да го поискаме без да сме си свършили работата - това е новия механизъм. Парите идват срещу резултати, срещу реформи, с които показваш, че има воля страната ти да продължи да се развива", коментира той.

Пеканов остава оптимист относно възможността за съставяне на правителство.

"Има неща, около които можем и трябва да се обединим. Това са реформи, които ще трябва да бъдат приети рано или късно, и аз се надявам с разум и търпение от страна на партиите, те да бъдат приети", каза още той.

Относно опитите за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост Пеканов заяви, че енергийният министър Росен Христов е бил в Брюксел, за да обясни защо миналата година България не е намалила вредните емисии. Изтъкна, обаче, че остава очакването от страна на ЕК до 2026 г. да има намаляване на емисиите. По какъв начин това ще се случи е въпрос на гъвкавост от страна на България и ЕК, така че трябва да се намерим подход, смята Пеканов. Следващите разговори са през април.

Всичко за първия ден на 49-ото Народно събрание четете ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи работен ден на 49-ия парламент (Снимки)
Първи работен ден на 49-ия парламент (Снимки)
"Възраждане" за председателя на НС: Нека другите да преосмислят тяхната позиция
"Възраждане" за председателя на НС: Нека другите да преосмислят тяхната позиция