НОВИНИ

Георги Свиленски: БСП ще се въздържи при гласуването на номинацията на Росен Желязков

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 12.04.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

БСП ще се въздържи при гласуването на номинацията на Росен Желязков за председател на 49-ото Народно събрание, както и при гласуването на другите обявени кандидатури - на Петър Петров от "Възраждане" и на Никола Минчев, ако евентуално бъде издигнат от ПП-ДБ.

Това коментира пред БНТ Георги Свиленски от социалистическата партия. Той изрази притеснение, че ще се повтори сценарият от 48-ото Народно събрание за избор на председател на парламента и вероятно отново ще се стигне до фигурата на Вежди Рашидов.

"Зачитаме правото на най-голямата парламентарна група да номинира кандидат за председател, но техен ангажимент е да намерят подкрепя за тази кандидатура. За съжаление, както и преди, такава подкрепа не беше търсена и като не търсиш подкрепа, не можеш да намериш мнозинство. Не виждам желание за търсене на подкрепа за избор на председател - напротив - поставят се ултиматуми, условия - или-или, така че не очаквам да бъде потърсена такава подкрепа, съответно не очаквайте и ние да си променяме позицията. Притесненията ми от това, което виждам до момента, са че вероятно отново ще прибегнем до услугите на Вежди Рашидов", каза той.

Свиленски изрази надежда все пак председател на парламента да бъде избран днес и да се не повтаря сценария от 48-ото Народно събрание. Той напомни, че народното събрание не може да заработи без председател, няма как да започне и процедурата по връчване на мандатите.

БСП е против консервативно изготвения бюджет, каза още Свиленски. Според него в момента не трябва да бъдат ограничавани доходите на никого, не трябва да се повишават данъците, а да бъде повишена събираемостта - нещо, с което според Свиленски служебното правителство не се справя добре.

Целия разговор вижте във видеото.

Всичко за първия ден на 49-ото Народно събрание четете ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможни са затруднения при купуването на електронни винетки тази вечер
Възможни са затруднения при купуването на електронни винетки тази вечер
Настимир Ананиев, ПП-ДБ: Няма да подкрепим Росен Желязков
Настимир Ананиев, ПП-ДБ: Няма да подкрепим Росен Желязков