НОВИНИ

Пеканов: ЕК има два големи въпроса по Плана за възстановяване - за енергетиката и върховенството на закона

живо първи блиц контрол стефан янев министри отговарят въпроси депутати
Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
13:09, 09.12.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Получена е обратна връзка от ЕК по Плана за възстановяване, която по никакъв начин не ни изненадва и не ни притеснява. Това каза вицепремиерът и министър по еврофондовете Атанас Пеканов по време на блиц контрола в НС.

Пеканов потвърди, че са получени 43 въпроса от комисията, но само два от тях са големи - в сферата енергетика и върховенството на закона.

"В Плана за възстановяване и устойчивост има 57 проекта и 46 реформи. Получили сме обратна връзка, в която има два големи въпроса и отделни технически въпроси по някои от реформите. Например - кога ще бъде въведен този закон. Техническите въпроси ще бъдат изчистени, те не ни притесняват и не ни изненадват. Не е нещо, което не сме очаквали", каза той.

"Водихме трудни преговори в последните месеци. Смятам, че сме задали нашата позиция. Абсолютно невярно е, че има голяма критика в сектор енергетика. Там имаме огромен прогрес. Имаме наши червени линии. От ЕК упорстват за още реформи. Една от важните части е реформа в Българския енергиен холдинг - нещо, което служебният кабинет не може сега да поеме като ангажимент. Това е червена линия, по която продължават преговорите. Трябва да защитаваме правилната позиция на страната.

По отношение на върховенството на закона свършихме много добра работа. Министерство на правосъдието предложи механизъм за критиката, която от години получаваме в годишния доклад - а именно за липсата на отчетност от главния прокурор. Зададени са механизми как това трябва да се адресира. Предстои да се изчисти в повече детайли механизмът как да се избира това лице, което може да разследва главния прокурор", каза Пеканов.

ЕК иска реформите в по-големи детайли да се обяснят. Но това са реформи, които НС ще вземе в бъдещ период, каза той.

По думите на вицепремиера това, че получаваме коментар от ЕК, не означава, че всеки един трябва да бъде приет, а трябва да защитаваме нашата позиция.

Мика Зайкова: Бележките на ЕК по Плана за възстановяване вече са в България

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шави след отпадането на Барселона: Започваме от нулата
Шави след отпадането на Барселона: Започваме от нулата
КПКОНПИ проверява здравното министерство за бързите тестове за ученици
КПКОНПИ проверява здравното министерство за бързите тестове за ученици