НОВИНИ

Първи блиц контрол в НС: Стефан Янев и министри отговаряха на въпроси на депутати

живо първи блиц контрол стефан янев министри отговарят въпроси депутати
bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 09.12.2021
Чете се за: 07:02 мин.
У нас
Слушай новината

Първи блиц контрол в 47-ия парламент.

Служебният министър председател Стефан Янев, както служебните зам.-министър председатели Гълъб Донев - министър на труда и социалната политика, Бойко Рашков - министър на вътрешните работи и Атанас Пеканов - вицепремиер и министър по еврофондовете отговарят на въпроси на депутатите.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС попита премиера Стефан Янев дали са анализирали защо сме на последно място в ЕС по икономически растеж.

По думите на Янев, сравнимо с другите тримесечия на годината, очакванията и прогнозите и на НСИ, и на Българската народна банка са, че растежът на БВП ще бъде съизмерим с Европа и ще е около 4%. В Министерството на икономиката са направили анализ, допълни още Янев.

По думите му икономиката на България през последните 6 месеца се развива позитивно. В момента това, което се прави в интерес на българския бизнес е позитивно и резултатите ще се усетят, увери служебният премиер.

На въпрос на ИТН по отношение на позицията ни към РСМ, Янев каза, че няма промяна. Вчера дори МС са приели позиция на българското правителство, която ще бъде представена на Съвета по общи въпроси следващата седмица в Брюксел.

По отношение на РСМ нашите претенции са, че Скопие не си изпълнява задълженията, каза Янев.

От ДПС заявиха, че по време на изборите през юли и ноември полицаи са нахлували в домовете на гласоподаватели с трайни увреждания, като са ги принуждавали да доказват уврежданията си. Попитаха Бойко Рашков дали той е издавал подобни разпореждания до директорите на областните дирекции на МВР.

Рашков заяви, че е чувал този рефрен няколко пъти и той се използва с политическа цел. Нарече твърденията "голословни".

"Министърът на вътрешните работи не може да издава такива разпореждания на който и да е служител да упражнява действие, които са в страни или в противоречие с българските закони. Това го има само във вашите глави и никъде другаде го няма. Не принизявайте и обиждайте българските полицаи, че потъпкват закона, че осъществяват репресии и подобни други действия", каза Рашков.

Той призова, ако има сигнали за подобни действия, да дадат материалите за проверка в МВР или в прокуратурата. Заяви обаче, че с ТЕЛК-овете са се правили опити по време на изборите да се премине при гласуване с подвижна урна.

Рашков се закани да покаже кой наистина упражнява репресия. От ГЕРБ го обвиниха във внушения.

Социалният министър Гълъб Донев отговори на въпрос как са подпомогнати малките и средни предприятия. По думите му по ОП "Иновации и конкурентоспособност за периода 20 септември - 7 декември са изплатени 157 млн. лв, сключени са 1968 договора на стойност 98 млн. 515 хил. лв. Малките и средни предприятия са подпомагани за справяне с пандемията и по мерките за запазване на заетостта "Запази ме" и "Заетост за теб".

Драгомир Стойнев от БСП се обърна към вицепремиера Атанас Пеканов по отношение на Плана за възстановяване, тъй като в публичното пространство се появи информация, че към България по плана има 43 въпроса. Информацията касае в частност и сектор Енергетика, че изобщо не отговаря на европейските изисквания.

"Да, получена е обратна връзка от ЕК, която по никакъв начин не ни изненадва и не ни притеснява. С годините България всяка година получава препоръки от ЕК. Последната година е имало 34 препоръки. До момента нямаше европейски механизъм, с който европейските институции да изискват от нас всяка година да даваме резултат по проблемните сектори. В Плана за възстановяване и устойчивост има 57 проекта и 46 реформи. Получили сме обратна връзка, в която има два големи въпроса и отделни технически въпроси по някои от реформите. например - кога ще бъде въведен този закон", каза Пеканов.

По думите му техническите въпроси ще бъдат изчистени, те не ни притесняват и не ни изненадват. Не е нещо, което не сме очаквали, каза той.

Двата големи въпроса са в сферата енергетика и сферата върховенство на закона, заяви Пеканов.

"Водихме трудни преговори в последните месеци. Смятам, че сме задали нашата позиция. Абсолютно невярно е, че има голяма критика в сектор енергетика. Там имаме огромен прогрес. Имаме наши червени линии. От ЕК упорстват за още реформи. Една от важните части е реформа в Българския енергиен холдинг - нещо, което служебният кабинет не може сега да поеме като ангажимент. Това е червена линия, по която продължават преговорите. Трябва да защитаваме правилната позиция на страната.

По отношение на върховенството на закона свършихме много добра работа. Министерство на правосъдието предложи механизъм за критиката, която от години получаваме в годишния доклад - а именно за липсата на отчетност от главния прокурор. Зададени са механизми как това трябва да се адресира. Предстои да се изчисти в повече детайли механизмът как да се избира това лице, което може да разследва главния прокурор", каза Пеканов.

ЕК иска реформите в по-големи детайли да се обяснят. Но това са реформи, които НС ще вземе в бъдещ период.

По думите му това, че получаваме коментар от ЕК, не означава, че всеки един трябва да бъде приет, а трябва да защитаваме нашата позиция.

Като първа точка депутатите разискваха днес дистанционната работа на народните представители, поставени под карантина. Според предложението те трябва да могат да участват в дебатите и да гласуват равностойно с присъстващите в залата.

Депутатите дискутираха също дали да бъдат задължителни зелените сертификати за достъп до сградата на Народното събрание.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събират подписка заради опасното свлачище на пътя в Смолян
Събират подписка заради опасното свлачище на пътя в Смолян
Динев и Глушкова в основната схема на Australian Open за юноши и девойки
Динев и Глушкова в основната схема на Australian Open за юноши и девойки