НОВИНИ

Пеканов за парите от ЕК: Следващата сума от 724 млн. евро не можем да я поискаме, докато не си свършим работата по 66 мерки

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 19.12.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Справихме се с първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, всички оперативни програми бяха одобрени в рамките на служебния кабинет. Това заяви в "Денят започва" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"Също така по отношение на ОИСР се справяме доста добре, изпреварихме Румъния с около месец и половина по отношение на първия меморандум, понеже всички правят сравнения между двете страни. Това е стратегическият документ, който България трябваше да подаде към ОИСР по отношение на всички преговори, които ще се водят за нашето членство", каза Пеканов.

Той коментира, че е приет само един от необходимите 22 закона по Плана за възстановяване и устойчивост. Внесохме ги в първия ден на парламента, от 2 месеца почти никакво движение, видяхме и един закон отхвърлен. С 2 години закъсняваме за приемането на този закон, заради което страната ни ще плаща санкции, предупреди Пеканов. Обясни, че става въпрос за закон, който да защитава хората, които подават сигнали за нередности и злоупотреби.

"Взехме 2,7 млрд. лева. Следващата сума от 724 млн. евро няма да можем да я поискаме, докато не сме си свършили работата по тези 66 мерки, от които 22 минават през парламента", каза Пеканов.

Акцентира, че няма достатъчно движение по тези мерки. По тези теми трябва да се намери мнозинство, може и ситуационно. Тези мерки са добри за България, това са закони, които ще подобрят икономическата среда, заяви вицепремиерът.

Определи като по-добър законопроекта за противодействие на корупцията, изготвен от екипа на правосъдния министър Крум Зарков.

Основно получените 2,7 млрд. лева ще се използват за дигитализация, модерни технологии, сега има и процедура за кръгова икономика, киберсигурност, зелен преход.

Цялото интервю вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националните по бадминтон ще играят на финалите на европейското първенство за смесени отбори
Националните по бадминтон ще играят на финалите на европейското първенство за смесени отбори
Как се разви транспортът на София през последните 10 години?
Как се разви транспортът на София през последните 10 години?