НОВИНИ

Пенсионери са подведени от фирма за продажба на "здравословни продукти"

Алекс Донев
от Алекс Донев
07:55, 18.04.2023 (обновена)
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

Подарък от томбола или стоков кредит. Зрители на БНТ сигнализират за опасна "промоция" на така наречените здравословни продукти.

Поканени на презентация, двамата пенсионери печелят награди от томболата. По-късно обаче разбират, че имат на свое име стокови кредити за хиляди левове.

Кръстьо и Николина, пенсионери от Ботевград, са сред жертвите на придобила популярност схема за подвеждане на възрастни хора.

Поканени са на рекламни презентации на фирма "Конкорд Сейл". На събитието служители на фирмата се опитват да продадат масажен стол, масажор за крака, пелерина и други.

"Вика ме тази Вероника на масичката, като ме попита, ако искам да купя стола. Казах, че нямам толкова пари, аз не получавам заплата, аз съм на една пенсия, не мога", споделя Николина Нинова, потърпевш.

Това се повтаря и с Кръстьо, който също отказва да купи продукт. На презентациите се организира томбола, от която те печелят т. нар. "голяма награда".

"И когато започнаха да теглят номерата, казаха ти си печелившата. Взимаш голямата награда", заяви Николина Нинова.

"Отива на втората презентация и става големият печеливш от томболата, който печели безплатния продукт - одеяло за масажиране", допълни Цветелина Филкова, дъщеря на потърпевш.

След еуфорията от печалбата и двамата са поканени да оформят приемно-предавателни протоколи. Оказва се обаче, че сред многото документи са подписали стокови кредити за над 4 хиляди лева всеки.

"Който с лихвите възлиза на 6000 лева. Тогава разбира, че той е измамен и подаръкът не е подарък", добави Цветелина Филкова.

Сходна е ситуацията и с Николина. Все пак според закона двамата имат възможност да върнат продуктите в 14-дневен срок. След като казват, че ще подадат сигнали в полиция, прокуратура и медии успяват да върнат продуктите.

"Успяхме да върнем продуктите. По договор моят баща няма задължения, но не се знае, тъй като си е предоставил личната карта на въпросните лица, дали въпросната пелерина не е продадена няколко пъти", заяви Цветелина Филкова.

Двамата пенсионери все пак подават жалби към полицията, прокуратурата и към Комисията за защита на потребителите.

"Все по-често се появява този вид търговия, при който търговецът продава стоките и услугите си извън търговския обект. Поради тази причина законът им дава допълнителни права и защита. Именно поради това, че тогава хората са много по-склонни да бъдат подведени, а търговците злоупотребяват с това", каза пред БНТ Игнат Арсенов, директор на КЗП.

Един от похватите за подвеждане на клиентите е така наречената томбола.

"Така наречената мнима томбола, т.е. реална томбола няма, изтеглят се едни имена. Всъщност всеки от тях печели, а печалбата е, че се прави отстъпка", поясни Игнат Арсенов.

От "Конкорд Сейл" отричат обвиненията. В позиция до БНТ твърдят, че законът е спазен, договорите с двамата жалбоподатели са прекратени след връщането на нежеланите продукти, като те вече нямат задължения нито към дружеството, нито към кредитни институции, с които работят.

По думите на фирмата преди подписването на всеки документ се прави подробно разяснение, затова не може да става дума за измама. От КЗП съветват, ако няма да се купува продукт, да не се предоставят лични карти или мобилни устройства, за да не се стигне до изтегляне на кредит.

Според психолога Младен Владимиров българските пенсионери са лесна мишена и са силно уязвими по няколко причини - те са пестеливи, имат сигурен доход и нямат алтернатива на свободното си време.

"Рекламата продава обещания и емоция и всъщност точно това се цели. Подвеждането е да се блокира рационалното и емоционалното да провокира нашия избор. Да нямаш много време да го обмислиш, да бъдеш в конкуренция - продуктите са оскъдни, само сега, само днес свършва промоцията. Една от най-честите, може би най-честата лъжа, която правим като потребители, е прочетох и съм запознат с условията", каза още психологът Младен Владимиров.

И съветва, когато възрастните се колебаят за нещо, да не се притесняват да се обърнат към своите по-млади роднини. Често това може да им спести големи главоболия.

Стоков кредит вместо подарък: Фирма примамва възрастни хора с обещания за награди

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделските кооперации в страната се събират на среща в Арбанаси
Земеделските кооперации в страната се събират на среща в Арбанаси
15-о издание на традиционния велопоход Русе - Гюргево
15-о издание на традиционния велопоход Русе - Гюргево