НОВИНИ

Стоков кредит вместо подарък: Фирма примамва възрастни хора с обещания за награди

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 12.04.2023
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

Фирма примамва възрастни хора с обещания за награди, но в крайна сметка те се оказват със стокови кредити за хиляди левове. Срещу дружеството има подадени стотици жалби в Комисията за защита на потребителите, но то продължава дейността си.

Елка Кожухарова и нейна приятелка отишли на презентация на домакински уреди и стоки от най-висок клас в Шумен. Жената получила поканата по мобилния си телефон, но и досега се чуди откъде са знаели, че живее в Шумен, за да я поканят на презентация именно там.

Още преди да започне представянето на продуктите било казано, че всички присъстващи печелят яйцеварка и ще участват в томбола за хлебопекарна. Според 65-годишната Елка на събитието присъствали само възрастни хора. Докато вървяла презентацията на различните стоки, ѝ казали, че печели.

Елка Кожухарова-Иванова: "Заповядайте! Печелите това и това.

- БНТ: Какво казаха, че печелите?

- Ето тези работи - котлон, сокоизстисквачка, ножове. И аз в еуфорията, видиш ли, защото съм спечелила, но те и другите, които спечелиха, бяха така."

При четиримата спечелили отишли млади и усмихнати хора, които ги поканили да оформят документите, но забележете, всеки бил заведен на отделна маса в четирите ъгъла на помещението.

"Дайте си личните карти и ние ще ви попълним документите.

- БНТ: Документи за какво? За гаранционни карти?

- Предполагам. Никой нищо не ти казва. И казаха върнете се, защото ще има томбола. И ние както бяхме в четирите края се връщаме на столчетата и сядаме. Свърши томболата. Подпишете се сега тука, казаха. Ето така държаха", разказва Елка Кожухарова-Иванова.

Елка подписала два документа без да ги е чела. Малко по-късно видяла, че е измамена. Оказало се, че уредите не са спечелени, а купени със стоков кредит за солидната сума от 9800 лева.

Елка Кожухарова-Иванова: "Като ни дадоха въпросната папка тя беше пълна и си помислих, че е с документите за уредите. Никой нищо, абсолютно нищо не е казал.

- БНТ: И вие през цялото време сте били с убеждението, че ги печелите?

- Да, награда, ти печелиш!"

Елка е една от стотиците подведени от въпросната фирма, която от 2018 година прави презентации в цяла България. Най-често хората са били заблудени, че купуват стока на една цена, а се оказва, че сумата е много по-висока или като Елка, която е била заблудена, че печели.

"Аз вдигнах кръвно 200 на 120 и сега ходя с хапчета. Нямате представа какво е. Сънят и всичко ми е разбито.

- БНТ: Не се ли усъмнихте, когато ви казаха да си оставите личната карта?

- Не, не.

- БНТ: Толкова са били мили и любезни, а?

- Абсолютно!", разказва още Елка.

За последните 5 години в Комисията за защита на потребителите има подадени 462 жалби срещу въпросната фирма, но има издадени само 5 наказателни постановления. Според експерти на подобни презентации се залага на психологически трикове, които карат здравомислещи хора да се подлъжат.

"Много често се използват думи като подарък и получавате. Това кара отсрещната страна да не се заслуша много внимателно какъв е подаръкът и какво получава. Но все пак нещо получаваш"”, каза Димитър Горчев, психолог.

От "Велмакс Лукс" ЕООД отричат обвиненията. В писмен отговор до БНТ обясняват, че по време на презентациите има различни конкурси, които дават възможност на потребителите да получат определен продукт или да го купят с голяма отстъпка. Клиентите винаги били детайлно запознавани с условията за купуване и с цените на предлаганите стоки. А служителите винаги с внимание представяли офертите на фирмата и разяснявали текстовете на договорите за стоков кредит.

"Така че трябва да чуваме много внимателно какво се крие под думата получаваш и под думата подарък и отстъпка. Това са все много хубави думи, но някъде преди тях или след тях има някаква запетайка", каза още Димитър Горчев, психолог.

Какво точно се е случва на презентациите е въпрос на гледна точка, но поне за Елка историята има добър край. Веднага след като потърсихме контакт с фирмата, жената получила обаждане, че може да върне уредите, без да плаща неустойка, а от банката я уверили, че кредитът отпада. Сдобилите се с нежелан стоков кредит трябва да знаят, че по закон могат да се откажат от договора в 14-дневен срок след подписването му.

Репортер: Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На ръба на рая
На ръба на рая
Тодор Янчев: Септември е млад и добре играещ отбор, амбициран съм да се откъснем в класирането
Тодор Янчев: Септември е млад и добре играещ отбор, амбициран съм да се откъснем в класирането