НОВИНИ

Президентът: За последните години поне 10 пъти съм канил Пендаровски, вратите ми са отворени

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:03, 12.04.2023 (обновена)
13077
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Българският президент Румен Радев и колегата му от Скопие влязоха в задочен спор. В интервю за Сител Стево Пендаровски коментира, че през последните две години не е имал нито един конструктивен разговор с българския си колега. Румен Радев му отговори, че е канил поне 10 пъти президента на Република Северна Македония у нас и вратите за Пендаровски са отворени.

Президентът на РСМ: През последните 2 години не съм имал нито един конструктивен разговор с Радев

В коментар на тезата на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, че през последните две години няма констуктивен разговор с българския му колега, президентът Румен Радев даде да се разбере, че причината за това не е в българската страна, която е направила всичко възможно, дори да се помогне на съседната държава, с което да се улесни и живота на хората от другата страна на границата.

"За последните години поне 10 пъти съм канил президента на Северна Македония да посети България. Знаете, че единственото посещение беше на 1 октомври в масовката на откриването на интерконектора и дори тогава със съдействие мое, лично пред г-жа Фон дер Лайен, Република Северна Македония получи финансова помощ от ЕС за закупуване на електричество", заяви Румен Радев.

В интервюто си пред Сител, Стево Пендаровски заявява още, че в историята на Европейския съюз не е имало такова блокиране, каквото София прилага към Скопие и се обръща към българския си колега с думите "Вие не сте този, за когото се мислите".

"Аз разбирам болката на президента на Северна Македония, че аз бях човекът, който преди две години постави за първи път пред своите европейски колеги и европейски институции проблема за правата на македонските българи. Аз бях човекът, който успя да работи с всички европейски лидери и институции, така че вписването на македонските българи в Конституцията да стане задължително условие за начало на преговорите. И надявам се президентът на Северна Македония да осъзнае, че това е в помощ на неговата страна. За да скъса с идеологемите на тоталитарното минало и да поеме към демократизиране на страната. Моите врати са винаги отворени за него, да заповяда", каза още Радев.

Тезата на Пендаровски, че отварянето на български културни клубове в Република Северна Македония е организирана провокация от София коментира българският дипломат номер едно.

"Дали съзнателно се опитват да вдигнат напрежението, не знам. Но това, което бих казал аз също е, че откакто беше прието така нареченото "Европейско предложение", което е прието от целия Европейски съюз, от България и от Република Северна Македония на парламентарно ниво, не виждам една стъпка, която да е направена в посока на неговото изпълнение или в изпълнението на договора. Нито учебниците, нито нищо, да не говорим за други стъпки, които трябваше да бъдат", каза Николай Милков, служебен министър на външните работи.

Става въпрос, че българските културни клубове там се затварят, вместо да се подпомага тяхното развитие?

Именно, това е елемент от качване на напрежението.

Т..е. стъпките са назад, не напред?

- Да, безспорно, да. Това сме го коментирали много пъти с тях, допълни Николай Милков.

Интервюто на Стево Пендаровски има отзвук и в Република Северна Македония. Председателят на Българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля изпрати отворено писмо до Пендаровски, в което намопня, че вписването на българите като държавотворен народ в Конституцията на страната е настояване на всички страни членки на Европейския съюз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Янчев: Септември е млад и добре играещ отбор, амбициран съм да се откъснем в класирането
Тодор Янчев: Септември е млад и добре играещ отбор, амбициран съм да се откъснем в класирането
Станимир Стоилов е приел предложението да получи акциите на Тръст "Синя България"
Станимир Стоилов е приел предложението да получи акциите на Тръст "Синя България"