НОВИНИ

Пергамският музей в Берлин затваря за реконструкция

Пергамски музей Берлин
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:48, 23.10.2023
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

Известният с античните си експонати Пергамски музей в Берлин затваря за посетители за 14-годишна реконструкция, съобщи АФП. Той съхранява такива съкровища като Римския олтар на Пергам от 2 век пр.н.е. и Вавилонската порта на Ищар, построена преди 2600 години.

Откритият през 1930 г. музей привлича над един милион посетители годишно, когато всички експонати са достъпни.

Времето и тежестта на колекциите, които лежат върху дъното на река от ледниковия период, са повредили основите на музея, които ще трябва да бъдат укрепени. Това е най-сериозната задача, която се оценява на почти 1,5 милиарда евро и се очаква да отнеме повече от десетилетие.

Износването на сградата и трайните щети, причинени от Втората световна война, са довели до течове, когато вали, обяснява Барбара Хелвинг, директор на Музея на Близкия изток към Държавните музеи в Берлин. Според нея е "спешно" да започне ремонт, за да бъдат защитени ценните колекции и да се осигури безопасността на посетителите. "Сградата е в много лошо състояние и потъва", обяснява тя пред АФП.

Има критики за прекомерната цена на ремонта и факта, че освен няколко слънчеви панела, нищо няма да е много екологично. Друг евентуален проблем са постъпващите искания за реституция на някои произведения.

Снимки: БТА

Пергамският музей ще остане напълно затворен поне четири години. Северното крило на сградата и централното крило с известния Пергамски олтар вече са без обществен достъп от 10 години.

Секция А, в която се намира Пергамският олтар, трябва да бъде достъпна отново през 2027 г. Секция Б ще остане затворена поне до 2037 г., което означава, че целият Пергамски музей ще може да бъде разгледан отново най-рано след 14 години.

Хиляди произведения - скулптури, урни, килими, ще бъдат подредени в складове. Малка част ще бъдат заети на други музеи. Големите експонати като Вавилонската порта, ще бъдат предпазени на място.

Общата стойност на проекта може да достигне 1,5 милиарда евро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бомбени заплахи в централата на телевизия ZDF и в няколко училища в Германия
Бомбени заплахи в централата на телевизия ZDF и в няколко училища в Германия
Златомир Загорчич отново пое Славия
Златомир Загорчич отново пое Славия