НОВИНИ

Петков: Енергийното министерство ще предложи договор за доставка на 7 кораба с втечнен газ

Александър Марков
от Александър Марков
13:21, 28.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
петков енергийното министерство предложи договор доставка кораба втечнен газ
Слушай новината

Кабинетът на Кирил Петков в оставка се събра на последното си редовно заседание.

"Имаме много добри резултати, с които да се похвалим. Въпреки че ни остават няколко дни до последния момент ще решаваме големите задачи и предизвикателства пред страната", обърна се Кирил Петков към колегите си.

Пред медиите той изброи част от дневния ред на кабинета:

Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за 7 карго кораба втечнен газ, които да подобрят енергийната сигурност. Условието за получаването им е през следващия месец служебното правителство да осигури необходимата инфраструктура.

"Договорът е важна стъпка на екипа, съвместно с ЕК, за осигуряване на природен газ за зимните месеци. Така кабинетът решава съществена част от задачата за осигуряване на енергийната сигурност и улеснява следващото правителството да завърши започнатото, като осигури приемственост", подчерта Петков

Правителството ще приеме новата програма за компенсация на цените на електроенергията за небитовите потребители.

"Считано от 1 юли до 30 септември за крайните потребители ще се осигури таванът от 250 лв. По този начин правителството осигурява предвидимост за бизнеса за следващите месеци в условията на битови предизвикателства", заяви Петков.

150 млн. лв. ще бъдат дадени за мярката от 25 ст. отстъпка за литър гориво. Започва работа съвместна група между Агенция "Митници" и НАП за ограничаване износа на нефтени продукти с руски произход, считано от 5 декември.

"Изпълняването на условията по дерогациите на ЕС ще даде възможност за по-голямо предлагане на горива на българския пазар и това ще потисне цената им", каза премиерът.

МС ще предложи решение към МРРБ за финансирането на 302 проекта за 196 общини с 5,9 млн. души население. Отпускат се и 50 млн. лв. за ремонт на 175 детски градини и училища - за поправки на покриви и енергоспестяващи мерки.

Ще бъде изслушан доклад на министъра на околната среда и ще стане ясно какви санкции ще бъдат наложени на ТЕЦ "Брикел" заради замърсяването на въздуха в Гълъбово.

Министърът на правосъдието ще представи готов законопроект за защита на лицата, които подават сигнали за корупция и други нарушения.

"Този законопроект е важна стъпка по пътя в нашата борба срещу корупцията", заяви Кирил Петков.

В дневния ред на заседанието са включени 37 точки.

Други интересни сред тях са: приемане на годишен доклад за състоянието на националната сигурност през 2021 г.; доклад за одобряване на условията по проектодоговор за застраховка "Обща гражданска отговорност", покриваща отговорността за ядрена вреда на "АЕЦ Козлодуй; проект на решение за временно закриване на консулството на България в руския град Екатеринбург.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Лазаров се класира на полуфинал в Грузия
Александър Лазаров се класира на полуфинал в Грузия
Иззеха над 2 кг кокаин и над половин милион британски паунда при спецоперация в София
Иззеха над 2 кг кокаин и над половин милион британски паунда при спецоперация в София