НОВИНИ

Петков пред МС: Няма нови цени на тока за битовите потребители

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
14:31, 20.01.2022
5386
Чете се за: 02:50 мин.
Политика
кирил петков помощта бизнес потребителите ток газ включена сметките февруари
Слушай новината

Един от най-големите въпроси в момента е цената на електроенергията и газа. Новите мерки ще бъдат вече детайлно включени, каза в началото на заседанието на МС премиерът Кирил Петков.

Сметките на битовите потребители са под мораториум. Те не са били вдигнати и няма да се вдигнат, докато има мораториум. По-високите цени, които някои от потребителите виждат, са на базата на цените от миналото лято. Няма нови цени за битовите потребители, каза Петков. Той увери, че се работи усърдно, така че като се махне мораториумът, да няма остър скок в цените.

Битовите цени за януари и за декември, които сега се плащат, са на база на цените от лятото, уточни той.

Бизнесът е компенсиран със 110 лв. за ноември, със 130 лв. за декември и с таван до 250 лв. за януари. Помощта за декември ще влезе в сметките, които бизнес потребителите ще видят през февруари. Т.е. те ще бъдат компенсирани в следващите сметки.

Същата е ситуацията и при цената на газа. Помощите и за декември, и за януари ще се отразят в сметките от началото на февруари. Изненадващите по-големи сметки ще бъдат компенсирани и за тези месеци.

За Ковид кризата и пандемията

Омикрон има високо ниво на разпространение, но с ниски нива запълване на интензивните легла.

Заради новия модел, много от областите, които трябваше да бъдат затворени, не са затворени, защото се следят критичните фактори, а не цифрите. Това два възможност да се реагира и да се дават прогнозни стъпки. Мерките остават много меки, каза Петков.

За РСМ

Правителството на РСМ идва следващия вторник, съобщи премиерът. Трябва да наваксаме голяма част от задачите, които не са направени. Трябва да се види как в най-къси срокове трябва да имаме влакова линия, как да имаме полет София - Скопие за половин час, да имаме културен календар, как образователните ни програми да имат координация. Всичко това ще бъде свършено и започнато на тази правителствена среща. Ще направим реален план с реални постижения, които трябва да постигнем за следващите 6 месеца. Надявам се срещите да бъдат ежеседмични и да не губим нито минута време, уточни Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Надявам се държавното ръководство на РСМ да прояви мъдрост и политическа смелост
Румен Радев: Надявам се държавното ръководство на РСМ да прояви мъдрост и политическа смелост
Максималните температури ще достигнат 11 градуса
Максималните температури ще достигнат 11 градуса