НОВИНИ

Петте смени на мач стават постоянни от следващия месец

петте смени мач стават постоянни следващия месец
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 04.02.2022
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Опцията за пет смени на мач ще стане постоянна от следващия месец.

Годишното общо събрание на Международния борд на футболните асоциации (ИФАБ) ще се проведе виртуално на 3 март. Очаква се временното освобождаване от Правило 3 да позволи до пет смени на мач въведено, за да подпомогне клубовете в сгъстения цикъл от срещи по време на пандемията от коронавирус, да стане постоянна опция за турнирите по света. Единствено в английската Висша лига продължават да използват три смени.

Ще бъде преразгледано и правилото за засада, въпреки че според предварителните информации не се очаква да бъдат ратифицирани промени. То следва призив от шефа на съдиите в УЕФА Роберто Розети през октомври за преразглеждане на правилото след противоречивия гол на Килиан Мбапе от Франция във финала на Лигата на нациите с Испания, когато докосване на защитник го направи в активна позиция.

Посетителите на срещата ще получат нова информация относно пробите за алтернативно правило на засадата, предложено от шефа на глобалното футболно развитие на ФИФА Арсен Венгер. Бившият мениджър на Арсенал бе предложил нападателят да бъде в чиста позиция, ако всяка част от тялото му съвпада с втория последен защитник. Пробен период на това предложение трябваше да се проведе в Китай, но бе отменен поради вируса.

Ще има нова информация и за използването на технология за полуавтоматична засада на Арабската купа, която се проведе между ноември и декември миналата година. Няма да зависи от ИФАБ дали ще използват технологията на Световното клубно първенство в Катар тази година, защото се счита за част от съществуващите ВАР протоколи. ФИФА, като организатор на турнира, ще вземе решение дали да я използва на Мондиала.

Годишното общо събрание на ИФАБ реши миналия ноември да увеличи пробните периоди за допълнителни постоянни смени при сътресения до август 2023, и това ще бъде отбелязано на срещата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удар по Милан! Ибрахимович пропуска дербито с Интер
Удар по Милан! Ибрахимович пропуска дербито с Интер
Спор за закона за държавния бюджет в правна комисия
Спор за закона за държавния бюджет в правна комисия