НОВИНИ

"Пфайзер" и "Байонтек" ускоряват производството на ваксини

пфайзер байонтек ускоряват производството ваксини
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 16.01.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

"Пфайзер" и "Байонтек" ще ограничат забавянията на доставките на ваксини само до една седмица, след като в Европа се появиха опасения, че доставките могат да бъдат забавени до един месец.

Американският производител на лекарства и неговият германски партньор "разработиха план, който ще позволи разширяване на производствения капацитет в Европа и ще доставят значително повече дози през второто тримесечие", заявиха те в съвместно изявление.

„В резултат на това нашето съоръжение в Пуупс, Белгия, ще преживее временно намаляване на броя на доставяните дози през следващата седмица.“

"Пфайзер" и "Байонтек" обещаха доставките да се върнат към първоначалния график за Европейския съюз от седмицата 25 януари, с увеличена доставка. "За да се постигне това, сега са необходими определени модификации на производствените процеси.“

От "Пфайзер" беше заявено в петък, че ще забави доставките на ваксини през следващите три до четири седмици поради работи в ключовия си завод в Белгия. Според компанията модификациите във фабриката Пуурс са необходими, за да се увеличи производственият капацитет от средата на февруари.

В тежко засегнатата Европа декларацията породи опасения, че закъсненията могат допълнително да забавят разпространението на ваксини, което вече е подлагано на сериозна критика. Шестима министри на здравеопазването в ЕС подписаха писмо до Европейската комисия в петък, за да изразят "сериозна загриженост" относно забавянето на доставките.

Ваксината "Пфайзер" и "Байонтек", която беше разработена с рекордна скорост, стана първата, одобрена за общо използване от западна държава на 2 декември, когато Великобритания й даде зелена светлина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ със специална програма за клетвата на американския президент
БНТ със специална програма за клетвата на американския президент
МВнР ограничава издаването на паспорти с привилегии
МВнР ограничава издаването на паспорти с привилегии