НОВИНИ

"Пфайзер" отхвърля твърденията, че ваксината им е прекалено скъпа

пфайзер отхвърля твърденията ваксината прекалено скъпа
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
22:22, 15.04.2021
Чете се за: 01:25 мин.
Бизнес
Слушай новината

Фармацевтичната компания "Пфайзер" отхвърля твърденията, че ваксината срещу коронавирус, произвеждана съвместно с "Байонтех", е прекалено скъпа.

"Тази ваксина спасява живота на много хора и може да помогне на много страни да се освободят от пандемията, а я продаваме на цената на едно ястие", заяви изпълнителният директор на "Пфайзър" Алберт Бурла в интервю за френския вестник "Лез Еко", германския "Ханделсблат", италианския "Кориере дела сера" и испанския "Ел Мундо".

Ваксината на "Пфайзер" - "Байонтех" и тази на "Модерна" излизат най-скъпо на Европейския съюз, стана ясно от данни, изтекли от член на белгийското правителство.

В интервюто Алберт Бурла не е потвърдил, но не е и отрекъл твърдението на българския премиер, вече в оставка, Бойко Борисов, че цената на ваксината на "Пфайзер" се покачва и новите договори се подписват за 19,50 евро за доза.

Шефът на американската фармацевтична компания каза, че продуктът се продава на различни цени според купувачите. За развити икономики като Съединените щати и Европейския съюз ваксините са по-скъпи. За развиващи се държави цената е наполовина, а за бедните - ваксината се продава без печалба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ е спряла на границата над 1200 тона опасни храни през първото тримесечие
БАБХ е спряла на границата над 1200 тона опасни храни през първото тримесечие
Рома излъга Аякс и ще играе на полуфинал в Лига Европа
Рома излъга Аякс и ще играе на полуфинал в Лига Европа