НОВИНИ

Пхенян: Няма нужда от среща със САЩ, а "решителна промяна"

пхенян нужда среща сащ решителна промяна
Снимка: Ким Йо-чонг. Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 10.07.2020
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Ким Йо-чонг, сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, заяви, че "няма нужда" от друга среща на върха със САЩ, освен ако Вашингтон не предложи "решителна промяна" в подхода.

Ким и американският президент Доналд Тръмп се срещнаха за първи път в Сингапур преди две години, но преговорите за ядрения арсенал на Пхенян изпаднаха в застой, след като на срещата на върха в Ханой се срина в началото на 2019 г. заради това, от което Северна Корея щеше да бъде готова да се откаже в замяна на облекченията на санкциите.

Тръмп каза преди дни, че "със сигурност" ще се срещне отново с Ким Чен-ун, "ако смятам, че ще е от полза", след спекулации, че той може да преследва друга среща на върха, ако това може да помогне на шансовете му за преизбиране през ноември.

Но в изявление, разпространено от агенция КЦТА, Ким Йо-чонг, която се превърна в един от най-близките съветници на брат си, заяви: "Няма нужда да седим заедно със САЩ в момента".

Ако се проведе среща на върха, каза тя, "твърде очевидно е, че тя ще бъде използвана само като скучно хвалене, идващо от нечия гордост".

Ядреното разоръжаване, добави тя, "в този момент не е възможно" и може да се случи само успоредно с "необратими едновременни големи стъпки" от другата страна - които подчерта тя, не се отнасят до отмяната на санкциите.

Тя не влезе в детайли, но Вашингтон има разпроложени с 28 500 войници в Южна Корея, за да я защитава от нейния съсед и разполага с редица военни активи в Япония и по-широкия Тихоокеански регион.

Пхенян настоява, че се нуждае от ядрения си арсенал, за да въздържа Вашингтон от евентуална американска инвазия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стамен Белчев: Трябва да изглеждаме по друг начин
Стамен Белчев: Трябва да изглеждаме по друг начин
Виктория Томова и Изабелла Шиникова с нови победи в Белград
Виктория Томова и Изабелла Шиникова с нови победи в Белград