НОВИНИ

Тръмп: Готов съм за нова среща с Ким Чен-ун

тръмп готов съм нова среща ким чен
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:10, 08.07.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Американският президент Доналд Тръмп не изключва нова среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.

Стопанинът на Белия дом заяви това в интервю за "Грей телевижън".

"Разбирам, че КНДР иска да се срещнем и ние бихме го направили в случай, че сметна, че това би било полезно", заяви Тръмп.

На въпрос за целесъобразността на срещата, той отговоря, че има "добри отношения" със севернокорейския лидер и срещата "би могла да бъде плодотворна".

На 30 юни заместник-държавният секретар за Северна Корея Стивън Бигън заяви на видеоконференция във Вашингтон, че среща между Тръмп и Ким Чен-ун едва ли ще се състои до ноемврийските президентски избори в САЩ.

По-късно южнокорейският президент Мун Дже-ин съобщи, че очаква провеждането на нова среща между двамата лидери преди ноември. Южнокорейският външен министър потвърди, че Сеул и Вашингтон на различни нива поддържат контакт по този въпрос.

На този фон първият заместник-министър на външните работи на КНДР Цой Сон Хи подчерта, че Пхенян не се нуждаят от преговори с американската страна.

Първата среща между лидерите на САЩ и КНДР се състоя на 12 юни 2018 г. в Сингапур. Тя завърши с подписването на съвместна декларация. Пхенян пое ангажимента да унищожи ядреното си оръжие в замяна на американски гаранции за сигурността си.

Втората среща в Ханой завърши без резултат. Тръмп и Ким се разговаряха за кратко на 30 юни 2019 г. на границата между двете Кореи и се договориха да възобновят преговорите, но последвалата среща на работните групи в Стокхолм не донесе желаните резултати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пелегрини е новият мениджър на Бетис
Пелегрини е новият мениджър на Бетис
КПКОНПИ проверява конфликт на интереси при кмета и зам.-кмета на район "Възраждане"
КПКОНПИ проверява конфликт на интереси при кмета и зам.-кмета на район "Възраждане"