НОВИНИ

Питонът Лейди Кали живее в директорски кабинет в Добрич

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 09.02.2023
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Питонът Лейди Кали живее в директорски кабинет в Добрич. Змията от защитения вид е жертва на нелегален трафик и попада в добричкия зоопарк, където директорът я приютява в кабинета си. Още няколко екзотични животни са намерили спасение там, а идеята е да бъде създадена къща, в която да живеят. Има и костенурка рекордьор.

Вижте във видеото

Женският питон Лейди Кали се радва на грижите на директора на Центъра за защита на природата и животните в Добрич от 6 месеца. Змията била атрактивен подарък за ексцентрична дама, внесен нелегално у нас.

"Една дама е решила да бъде малко по-алтернативна с домашния си любимец и си е избрала да си вземе змия вкъщи – 50-сантиметрово малко питонче, което е внесено от чужбина. След това обаче осъзнава, че първо се гледа много трудно такова животно, изисква много грижи и, второ, че всъщност то изисква да има документи за произход, които всъщност животното няма", каза Християн Христов.

Днес питонът е на 4,5 години и е с дължина 3,7 метра.

"Змията не е отровна, тя е удушвач, но пък има здрава, силна захапка със стотици зъби в устата, за разлика от отровните змии", каза Христов.

Християн я пуска да се разхожда в офиса му, но винаги има едно наум. А е приютена там, защото няма друго помещение, в което да се поддържа постоянна подходяща температура.

"Тя е отглеждана през цялото време в този пригоден терариум. Когато дойде при нас нямаше подходящ контролер, термостат, нямаше протектор на отоплителното устройство и всъщност самата змия има няколко белега, които са от изгорено", казва той.

Още две студенокръвни попадат в зоопарка като защитен център.

В студените зимни те дни обитавал амбулаторията.

Игуаната Чочко е отново конфискуван от спасителен център "Зелени Балкани" в Стара Загора. Там е отглеждан на една тераса на третия етаж, в крайно неподходящи условия. Симпатичният гущер пада от балкона, затова е с увредени пръсти и опашка. Най-пострадал обаче е саванският варан, който пристига от същия спасителен център.

"Дойде при нас със сериозно развит рахит и едно изгаряне на гърба, което лекувахме доста дълго време – метаболизмът им по принцип е много по-бавен от на бозайниците и отне наистина дълго време, но носи душа и се надяваме да порасне възрастен, и да могат да го вижда децата и посетителите", казва Християн Христов.

Идеята е да бъде създадена Екзотична къща, където да има подходящи условия за тяхното отглеждане. Зооцентърът разполага с необходимата сграда, но е необходим основен ремонт, за който се търсят около 40 000 лева. Тогава сънародничката и съименничка на индийската богиня Кали ще разполага със собствен терариум от поне 12 кв.м.

Дотогава Чочко ще споделя терариума си с друг веган – сухоземна опашата костенурка.

"Тя е рекордьор, казваме ѝ Бабата. 30,5 см ѝ е дължината, тежи 5,5 кг и е много ценен екземпляр, понеже много рядко успяват да достигнат до тази възраст. Те отново са не само защитени от закона, а и застрашени", обяснява Христов.

Бабата е единствената костенурка на над 50-годишна възраст у нас и рекордът ѝ ще бъде обявен напролет, когато се върне в лятната си вила, където съжителства с папагалите.

Репортер: Надежда Карапанчева

Гледайте повече от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джулия Терзийска се класира за полуфиналите на турнира за жени от веригата UTR Pro Tennis в Благоевград
Джулия Терзийска се класира за полуфиналите на турнира за жени от веригата UTR Pro Tennis в Благоевград
Българският флаг ще бъде свален наполовина утре в знак на съпричастност с Турция и Сирия
Българският флаг ще бъде свален наполовина утре в знак на съпричастност с Турция и Сирия