НОВИНИ

Пламен Братойчев: В категорията на Божидар Андреев за Олимпийските игри има пет-шест човека с шанс за медал

"Резултатите на европейското първенство бяха добри, но не гарантират подиум и ще трябва момчетата да подобрят постиженията си с 2-5-7 килограма", заяви наставникът.

пламен братойчев категорията божидар андреев олимпийските игри пет шест човека шанс медал
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:33, 21.03.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Вдигане на тежести
Слушай новината

Треньорът на европейския шампион по вдигане на тежести Божидар Андреев - Пламен Братойчев заяви, че подготовката на българския състезател до Олимпийските игри в Париж ще протече както на родна земя, така и във Франция.

Братойчев спечели отличието за Треньор номер 1 за месец февруари в традиционната анкета сред спортните редакции, получавайки 13 гласа, в конкуренцията на старши треньора на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски с 6 гласа и националния селекционер по вдигане на тежести Иван Иванов, събрал 4 гласа.

"Тази награда е плод на работата на Божидар Андреев и Карлос Насар", коментира Пламен Братойчев.

Той добави, че се надява през август, след Олимпиадата, отново да има повод за подобни отличия.

Колкото до предстоящите участия на Андреев, треньорът разкри: "На 30 март заминаваме за Световната купа в Тайланд, където трябва да присъстваме според правилата. Божидар ще мине само теглене, а Карлос изяви желание да участва, както и Иван Димов. Той ще опита да постигне по-добър резултат в двубоя, за да е сигурен, че ще остане в десетте в категорията си за Игрите. На 27 април за Божидар и Карлос предстои и важно състезание в Бундеслигата, където трябва да покажат добри резултати, за да се изкачи отборът им в по-високото ниво."

Божидар Андреев бе отличен със "Сребърен сокол" за мъжество и характер за представянето си на европейското първенство по вдигане на тежести в София.

"Чувствам се по-близо до олимпийската мечта, виждайки тренировките, които правим в момента. Мисля, че титлата, която спечелих на първенството в София бе по-сладка от предишната ми. За категорията ми на Игрите още не знаем кои ще са фаворитите в топ 5, защото на самото състезание може да се случи всичко. Аз лично мисля, че имам още резерви", каза Андреев.

Пламен Братойчев обясни, че подготовката за Олимпиадата ще премине и на българска, и на френска земя. Отпътуването за Франция ще бъде около 20 дни преди Игрите.

"Резултатите на европейското първенство бяха добри, но не гарантират подиум и ще трябва момчетата да подобрят постиженията си с 2-5-7 килограма. Имаше интерес към Божидар от организация "Роми за демокрация". Направихме план за подготовката и отговорът бе, че могат да поемат част от разходите", обясни треньорът.

"В категорията на Божидар първите осем човека са на добро ниво, така че шанс за медал имат пет-шест човека", добави Братойчев.

Попитан за казуса със сигнала за присъствието на наказания за допинг Алан Цагаев на европейския шампионат, треньорът коментира, че той е помагал на клуба на Габриел Маринов и Валентин Генчев в Стара Загора, но не знае дали има нещо официално и не го е видял сред акредитираните за първенството.

"Чух за притеснения от страна на италианския отбор, но не съм видял да е подавана жалба", добави Пламен Братойчев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ към ГЕРБ: Вие сте на ход...
ПП-ДБ към ГЕРБ: Вие сте на ход...
Николай Денков: Мен политици също са ме обиждали, не съм им искал извинение
Николай Денков: Мен политици също са ме обиждали, не съм им искал извинение