Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Пленумът на ВАС: Закриването на спецсъдилищата не противоречи на Конституцията

от БНТ
17:00, 22.06.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
съдът окончателно уважи иск кпконпи сумиста bdquoнаглитеldquo
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Пленумът на Върховния административен съд прие становища по две конституционни дела - № 7 от 2022 г. и № 9 от 2022 г., на Конституционния съд на Република България. Едното е за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, а другото – за мандата на члeновете на Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Върховните съдии гласуваха становища по обособени групи от оспорените пред Конституционния съд разпоредби във връзка със закриването на спецправосъдието.

Относно закриването на специализираните наказателни съдилища и прокуратури, съдиите от Пленума на ВАС приемат, че то не противоречи на Конституцията. Относно преназначаване на съдиите и прокурорите от закриваните специализирани наказателни съдилища и прокуратури Пленумът на ВАС приема с 44 гласа „за“ и 37 „против“, че квотното преназначаване на магистрати и преместването на служители не е противоконституционно. Върховните съдии приеха също, че няма противоречие с основния закон по въпроса за приключване на досъдебните производства в други органи на съдебната власт.

Върховните съдии приеха и становище по Конституционно дело № 7 от 2022 г., образувано по искане на Пленума на Върховния административен съд за тълкуване на следните тълкувателни въпроси: „Прекратяват ли се с изтичане на мандата им правомощията на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет или същите продължават да изпълняват своите функции до избирането от Народното събрание на нов главен инспектор, съответно инспектори?“ и „Конституционно допустимо ли е преустановяване за неопределено време на дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите, и неизбиране на нови от Народното събрание?“.

Становището на мнозинството на съдиите от ВАС е, че правомощията на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС не се прекратяват с изтичането на мандата и същите продължават да изпълняват функциите си до избирането на нови инспектори от Народното събрание. Съдиите от ВАС приемат също, че не е конституционно допустимо да се преустанови работата им за неопределено време.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Представиха законопроект за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия в САЩ
Представиха законопроект за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия в САЩ
България с шестима представители на Световна купа по спортно катерене
България с шестима представители на Световна купа по спортно катерене