НОВИНИ

Пловдивски съд отказа да предаде на британските власти българин, разследван за източване на 40 млн. паунда

пловдивски съд отказа предаде британските власти българин разследван източване млн паунда
bnt avatar logo
от БНТ
16:48, 30.06.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжният съд в Пловдив отказа да предаде на властите във Великобритания българския гражданин Гюнеш Али с мотива, че в искането за арест няма достатъчно данни за извършени от него престъпления.

Магистратски съд в град Лийдс в Обединеното кралство издаде заповед за задържане на българина Али във връзка с източване на близо 40 млн. паунда от британската социална система. 32-годишният пловдивчанин, който е живял 12 години във Великобритания, е разследван там за фалшиво представителство, фалшиви документи и пране на пари.

Гюнеш Али имал фирма, която предоставяла консултации как да се ползват различни социални услуги в Обединеното кралство. От една година той се е върнал да живее в Пловдив, за да се грижи за болния си брат.

В България Али не е осъждан. Адвокатът му беше категоричен, че съдържанието на заповедта за арест е изключително непълно. Дори прокурорът заяви, че информацията, предоставена от британските власти за евентуално извършените от Али престъпления е минимална и настоя за допълнителни данни и доказателства.

Тричленният състав на съда в Пловдив заключи, че в искането на властите в Обединеното кралство има голям дефицит на информация и им даде едномесечен срок, за да изпратят уточнения. До следващото заседание, което е в началото на август, Гюнер Али остава под домашен арест.

Многостранно допълване на информацията, която се съдържа в заповедта за арест издадена от съдия във Великобритания относно това какво е извършил българския гражданин, тъй като информацията в самата заповед за арест е изключително лаконична и недостатъчна за да бъде преценено дали тази информация отговаря на законовите критерии, каза Българинът, разследван за източване на 40 млн. паунда от Великобритания, остава у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жега по софийските улици (Снимки)
Жега по софийските улици (Снимки)
Рашков: Решението за руските дипломати не е взето еднолично
Рашков: Решението за руските дипломати не е взето еднолично