НОВИНИ

Пловдивски стоматолог работи по машина за дистанционни прегледи

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 16.10.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Пловдивски зъболекар е на път да направи революция в денталната медицина. Машината му за дистанционни прегледи вече е факт с помощта на екип от инженери. Идеята на д-р Христо Грозев е не да автоматизира конкретни манипулации, а да конструира уникален робот, с който могат да се извършват различни процедури.

Изобретението на д-р Грозев решава вечния проблем какво да прави пациентът, ако необходимият специалист е извън града. Болният трябва да застане пред апаратурата, а специалистът може дистанционно да извърши преглед чрез камерата на робота, която сам управлява.

"Ако се сложи глава, която има микроскоп тя може да прави един много фин детайлен преглед на кожа, очи, уши, лице, нос, за всяка манипулация трябва определен вид глава. В момента машината е със спринцовка, която извършва инжекции", каза д-р Христо Грозев, лекар по дентална медицина.

Реализацията на робота и софтуера за него отнема три години на зъболекаря и екипът му. Според тях изобретението е стъпка напред в телемедицината.

"Единственото условие е да има интернет. Докторът може от всяка една точка на света, стига и той да има интернет да направи манипулация или преглед. Това е революционното", каза инж. Димитър Димитров.

Един от проблемите на този тип прегледи се очаква да бъде идентификацията и на лекаря, и на пациента. Все още у нас не е позволена употребата на подобни машини.

"Хората са скептични, но в крайна сметка бъдещето ще ни го наложи просто и колкото не си заравяме главата, а възприемем това бъдеще като реалност, толкова смятам, че ще ни бъде от полза защото бъдещето чука на вратата", каза д-р Христо Грозев.

Докторът ще патентова машината, но на този етап няма намерение да я пуска в производство, въпреки че има запитвания от инвеститори.

Гледайте повече теми от „Денят започва с Георги Любенов“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атлетико Мадрид удари Билбао с гол на Гризман и излезе трети в Ла Лига
Атлетико Мадрид удари Билбао с гол на Гризман и излезе трети в Ла Лига
За живота в бункер с бебе: Всичко се промени за един ден
За живота в бункер с бебе: Всичко се промени за един ден