НОВИНИ

Във Варна се проведе "Нонумент" 2 - радиоспектакъл с различен поглед върху паметниците

bnt avatar logo
от БНТ
23:13, 15.10.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Радиобалетът "Нонумент 2" привлече вниманието на варненци в събота. Спектакълът се проведе в парк-паметника на българо-съветската дружба, а главно действащо лице бе публиката.

Проектът, зад който стои водещият на "100% будни" по БНТ Стефан Щерев дава нов поглед на идеологически заредени паметници, които участниците наричат Непаметници.

"Нашата цел беше да дойдем като артисти и като такива да разположим своя театър тук, и да поканим хората да дойдат пред паметника и спокойно да попитат - "Какво правим с него днес, имаме ли нужда от него и ако имаме нужда, какво ново значение му придаваме?", казва Стефан А. Щерев.

В спектакъла участваха немският артколектив ЛИГНА, както и артисти от Драматично-кукления театър в Шумен. Актрисата Радина Алексиева е на 25 години и казва, че не помни нищо за значението на подобни монументи.

"Много често съм се питала кой е издигнал това нещо? Колко бетон има, колко работа е. И всъщност не знам защо е построен този паметник", казва тя.

Участниците станаха свидетели на сцени от историята на паметника, а после споделиха, че така парк-паметникът на българо-съветската дружба е станал по-разбираем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече слънчеви часове в близките дни
Все повече слънчеви часове в близките дни
Властите в Киев призоваха населението на града да пести ток заради риск от прекъсвания
Властите в Киев призоваха населението на града да пести ток заради риск от прекъсвания