НОВИНИ

Пловдивските зъболекари искат да бъдат тествани за коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
12:58, 23.04.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Регионални

Стоматолозите от Пловдив поискаха да бъдат приоритетно тествани за коронавирус. За това се настоява в писмо на Регионалната колегия на Българския зъболекарски съюз до Областния кризисен щаб и до този на общината. Основният мотив е, че денталните спецалисти са сред най- рисковите групи.

В Пловдив и областта работят 1400 стоматолози. Един от тях е д-р Димитър Ковачев.И той, както и останалите му колеги, по време на извънредното положение обслужва само спешни пациенти.

Д-р Димитър Ковачев: Само спешни с предварително записване, с осигураване на максимални лични предпазни средства и за пациента, и за мен като специалист.

Всички стоматолози сами осигуряват защитните си средства.

Д-р Трифон Антонов - председател на Регионална колегия на Български зъболекарски съюз: Едно влизане в кабинета и оборудване на лекаря с такива лични предпазни средства от най-високо ниво на защита струват около 100 лв. на посещение за пациент .

Въпреки осигурените защитни средства от регионалната колегия настояват денталните специалисти в Пловдив да бъдат тествани за коронавирус.

Д-р Димитър Ковачев: Няма как да знаем кой пациент е носител и кой не.

Д-р Трифон Антонов - председател на Регионална колегия на Български зъболекарски съюз: При така прокламираното от МЗ масово тестване на медицинските специалисти желаем да не бъдем пропуснати като такива работещи в изключително близък контакт с пациентите си. И в условията на много тежка паднемия сме загрижени за членовете на съсловието.

Областният управител на Пловдив е обещал подкрепа на зъболекарите, които очакват приоритетно да бъдат тествани за COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заявяваме ПИК на НАП по имейл или с обаждане по телефона
Заявяваме ПИК на НАП по имейл или с обаждане по телефона
Стриктни графици за имунизации на децата в Пловдив
Стриктни графици за имунизации на децата в Пловдив