НОВИНИ

Пловдивският апелативен съд остави Ески джамия на държавата

пловдивският апелативен съд остави ески джамия държавата
bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 06.01.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Регионални
Слушай новината

Пловдивският апелативен съд реши да остави на държавата още един мюсюлмански храм, за който Мюсюлманско изповедание – София претендираше за собственост. Съдът потвърди решение на Старозагорския окръжен съд, с което отказва да върне правата за собственост над "Ески джамия".

Припомняме, че храмът в Стара Загора бе обявен за паметник на културата от национално значение през 2013 г. След реставрация по проект за малко над 2 млн. лева през 2011 г. тя отвори врати като единствения Музей на религиите в страната.

Джамията е уникална, тъй като това място във вековете е било средище на различни култури и религиозни практики за дълъг период от време - от края на 10-и в. пр.н.е. до края на 19-и в. Към днешна дата апелативните съдии приемат, че не е установено, че Старозагорската мюсюлманска вероизповедна община е станала собственик на сградата "Ески джамия" и дворното място и че те са били отнети в периода 1944 г. – 1989 г.. Поради това Мюсюлманско изповедание също не може да придобие правото на собственост върху тях по силата на правоприемство. "Дори имотът да е бил отнет незаконно, неговото предназначение е дотолкова съществено променено, че вече не съществува реално до размерите, в които е бил отнет", посочват от съда.

Поради богатата си история и културно-историческа стойност още от 1927 г., свързана не само с мюсюлманската религия, но и с християнската, тъй като в основите ѝ са открити части от средновековна християнска църква – Ески джамия следва да задоволява трайно образователните и културните потребности на всички български граждани.

Магистратите обосновават решението си с това, че сградата трябва да е за общо ползване, следователно остава публична държавна собственост. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд. В края на миналата година Пловдивският апелативен съд обяви реението си и за карловската Куршум Джамия, която окончателно бе върната на Общината. Казусът около имота се точи близо десетилетие. Желанието на мюсюлманската общност и Главно мюфтийство за собствеността върху "Куршум джамия", старозагорската Ески джамия, кюстендилската "Фатих Мехмед" джамия и други исторически сгради из цяла България станаха причина за десетки протести.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Продължаваме Промяната" връщат втория мандат в понеделник
"Продължаваме Промяната" връщат втория мандат в понеделник
Вицепрезидентът Илияна Йотова почете 175-годишнината от рождението на Ботев в Калофер
Вицепрезидентът Илияна Йотова почете 175-годишнината от рождението на Ботев в Калофер