По-малко ограничения за над 40 милиона италианци

от БНТ , Източник: БНР
16:09, 13.06.2021
Чете се за: 01:47 мин.
Европа
ограничения милиона италианци
Слушай новината

От утре - 14 юни, над 40 милиона италианци ще бъдат в бяла зона - цветът, който посочва нисък ръст на разпространение на пандемията от коронавирус. Първи в тази категория влязоха от 31 май остров Сардиния, областите Фриули Венеция-Джулия и Молизе.

След тях бели зони станаха още Лигурия, Венето, Умбрия и Абруцо, а от 14 юни в схемата влизат Ломбардия, Лацио, Пиемонте, Пулия, Емилия-Романя и провинцията на Тренто, с което за общо две трети от населението ситуацията става почти нормална.

Това е в резултат на по-малко от 50 случая на 100 000 жители. До края на месеца се очаква да се присъединят останалите 7 региона, които са в жълт цвят. Там, където той е бял, остава само задължението да се носят маски и навън и да няма скупчване на хора.

Отпада вечерният час. Заведенията нямат ограничения навън, а в закритите помещения до 6 души на маса. Работят закритите плувни басейни и спа центровете, може да се организират семейни тържества, конгреси, панаири.

Здравният министър Роберто Сперанца каза, че "в момента страната разполага с едни от най-добрите европейски данни за влиянието на вируса - един окуражаващ резултат, който позволява да се гледа напред с увереност". Той призова към предпазливост, да се спазват правилните навици, за да не се осуетят направените жертви.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Българин е спасявал живота на Кристиан Ериксен
Българин е спасявал живота на Кристиан Ериксен
Новак Джокович триумфира на Ролан Гарос
Новак Джокович триумфира на Ролан Гарос