НОВИНИ

По-малко ограничения за над 40 милиона италианци

ограничения милиона италианци
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
16:09, 13.06.2021
Чете се за: 01:47 мин.
Европа
Слушай новината

От утре - 14 юни, над 40 милиона италианци ще бъдат в бяла зона - цветът, който посочва нисък ръст на разпространение на пандемията от коронавирус. Първи в тази категория влязоха от 31 май остров Сардиния, областите Фриули Венеция-Джулия и Молизе.

След тях бели зони станаха още Лигурия, Венето, Умбрия и Абруцо, а от 14 юни в схемата влизат Ломбардия, Лацио, Пиемонте, Пулия, Емилия-Романя и провинцията на Тренто, с което за общо две трети от населението ситуацията става почти нормална.

Това е в резултат на по-малко от 50 случая на 100 000 жители. До края на месеца се очаква да се присъединят останалите 7 региона, които са в жълт цвят. Там, където той е бял, остава само задължението да се носят маски и навън и да няма скупчване на хора.

Отпада вечерният час. Заведенията нямат ограничения навън, а в закритите помещения до 6 души на маса. Работят закритите плувни басейни и спа центровете, може да се организират семейни тържества, конгреси, панаири.

Здравният министър Роберто Сперанца каза, че "в момента страната разполага с едни от най-добрите европейски данни за влиянието на вируса - един окуражаващ резултат, който позволява да се гледа напред с увереност". Той призова към предпазливост, да се спазват правилните навици, за да не се осуетят направените жертви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин е спасявал живота на Кристиан Ериксен
Българин е спасявал живота на Кристиан Ериксен
Новак Джокович триумфира на Ролан Гарос
Новак Джокович триумфира на Ролан Гарос