ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

По-скъпи козунаци за Великден в Русе

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      В Русе козунаците ще струват средно два пъти повече в сравнение с миналата година. В някои магазини класическият козунак от 400 грама се продава за 4 лева и 55 стотинки. Причината е поскъпването на продуктите, електрическата енергия и горивата. Заради високите цени производителите очакват по-малко търсене на пазара и намаляват производството си.

      Милен Ангелов има хлебопекарна в село Ряхово. Снабдява с хляб и козуначни изделия около 20 магазина в Русе и близо 30 в община Сливо поле. Разносът е с техен транспорт, което е допълнителен разход за фирмата. Казва, че освен поскъпването на тока и горивата, са се покачили и цените на продуктите, които използва в производството.

      "Брашното спрямо миналата година е с около 45% по-нагоре цена на килограм, яйцата с около 50%, олиото да не говорим – над 100%, маргаринът с около 15%", заяви Милен Ангелов, собственик на хлебопекарна.

      Това го принуждава да вдигне и цените на козунаците с 50%.

      "Неизбежно е да не се вдигат, трябва да оцелеем някак. Килограмът при мен магазинска цена е около 7 лева и 50 стотинки, а вече тези с различните пълнежи са по-скъпи – около 8 лева", допълни Милен Ангелов.

      Русенци ще спазят традицията на великденската трапеза да има козунак, но много от тях ще си купят по-малко.

      Заради високите цени Милен Ангелов и много производители в региона са намалили производството си.

      "Спрямо миналата година и сега някъде с около 15 - 20% ми е спаднала продажбата на хляб и козуначни изделия, така че предполагам тази година и кампанията ще бъде по-слаба", коментира Милен Ангелов.

      Въпреки по-високите си цени българските козунаци са по-качествени, казват производителите.

      "Това е истинският козунак. Тук всичко се прави с яйца, не с яйчен прах, слага се каквото трябва в повече", каза още Маргарита Йорданова, пекар.

      За да намали поне малко разходите си Милен Ангелов купува по-евтино олио и захар от съседна Румъния.

      Гледайте още теми от "Денят започва"

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?