Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

По-високи такси в 16 държавни висши училища, други 16 няма да променят таксите

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:46, 05.05.2022
Чете се за: 01:45 мин.
Още
високи такси държавни висши училища променят таксите
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

От 5% до 15% по-високи такси за кандидатстване и обучение ще плащат студентите в 16 държавни висши училища през академичната 2022/2023 година. Увеличението е основно за специалностите от професионални направления „Педагогически науки“, „Социални, стопански и правни науки“ и „Изкуства“.

В същото време Медицинският университет в Пловдив намалява таксите за студентите от професионално направление „Обществено здраве“ в задочна форма на обучение (400 лв.).

Десет държавни висши училища вдигат таксите за докторанти с 5% до 60% (от 50 до 530 лева). Във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ повишението е с 60% само за професионално направление „Религия и теология“, където един семестър ще струва 440 лв. Сумата за професионално направление „Педагогика на обучението по…“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив се увеличава на 530 лв.

При други 16 държавни висши училища таксите за студенти не се променят. Както и досега ще плащат докторантите в 23 държавни висши училища и в Българската академия на науките. Таксата за кандидатстване в БАН и научните организации остава 30 лева, а средната такса за обучение на докторанти е 460 лева.

Кандидат-студентите в държавните висши училища плащат средно 50 лева, а един семестър струва средно 1150 лева.

Таксите за кандидатстване и обучение в държавните университетите за академичната 2022/2023 г. бяха утвърдени от правителството по предложение на академичните ръководства.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Защо резултатът от изборите в Северна Ирландия може да създаде проблеми за Борис Джонсън
Защо резултатът от изборите в Северна Ирландия може да създаде проблеми за Борис Джонсън
Филм за футболната легенда Наско Сираков по БНТ 1
Филм за футболната легенда Наско Сираков по БНТ 1