НОВИНИ

По зрителски сигнал: Десетки автомобили паркират върху пясъчните дюни край Шкорпиловци

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
12:21, 17.08.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

За поредна година зрители на БНТ сигнализират за паркирани автомобили върху дюните на Северния плаж край село Шкорпиловци. И това е така, установи проверка на наш екип. Десетки автомобили са спрени върху пясъчните дюни, въпреки указателните табели, които забраняват това.

Обикновено нарушителите са туристи, които идват на плаж и искат да спрат колите си на метри от морето.

"През настоящия сезон сме установили над 100 нарушения. Най-честите щети, които виждаме да се нанасят от автомобилите, това е увреждане на дюнната растителност", каза Стела Дочева – гл. експерт в РИОСВ – Варна.

Въпреки забранителните табели, летовниците казват, че трудно се разпознава защитената зона. Някои дори не смятат, че са в нарушение.

– Ние, ако можехме да се ориентираме, просто нямаше да влезем тук.

– Дюните виждам, там, там, там, това е всичко дюни, това тука не е дюни, това е чакъл.

– Тука е блато, то си беше блато, аз съм роден тука.

– Може би трябва да има някакви по-големи табели, може би трябва да има нещо, което да обозначава, че тука е забранено и да не влизат, нали.

Места за спиране на автомобили има, но те са далече от плажа.

"Общината не може да осигури повече места, защото са часни имоти свободните парцели и няма къде да направим по-големи паркинги на този етап и това ни е големият проблем", каза Илка Тенева, зам.- кмет на Община Долни чифлик.

Община Долни чиифлик не разполага с достатъчно хора, които да следят всеки ден кой спира колата си върху дюните. Въпреки това проверките има почти всяка седмица.

"Да запишем нарушителите, съставяме констативен протокол от проверката, изпращат се на органите, които са в състояние да съставят актовете и да наложат глобите", каза още Илка Тенева, зам.- кмет на Община Долни чифлик.

Северният плаж в Шкорпиловци тази година е без концесионер и от Община Долни чифлик смятат, че това помага на нарушителите. Допълниха още, че за да се реши проблемът, трябва да се ограничи достъпът на автомобили и до плажа с дюните да се стига само пеша.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържан е издирваният мъж за пожара край Сливен
Задържан е издирваният мъж за пожара край Сливен