НОВИНИ

Въпреки забраната: Не спират туристите, които се къпят в Седемте рилски езера

Снимка: Национален парк "Рила"
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: БНТ-Благоевград
08:54, 17.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Въпреки превантивните мерки и засиления контрол нарушителите в района на Седемте рилски езера не намаляват. Най-много сигнали има през почивните дни - средно по пет на ден. Най-често те са свързани с туристи, както българи, така и чужденци, които искат да се изкъпят в езерата.

В разгара на лятото всекидневно стотици туристи посещават Седемте рилски езера. Не са малко обаче тези, които нарушават забраните.

- Един си потопи краката вътре.

БНТ: Някой направи ли му забележка?

- Ами опитаха се.

- За голямо съжаление има го този момент - домашни любимци, например, които влизат в езерата. Може би е хубаво да се включи поведение в планината, може нещо да залегне и в училищните програми, може би в съвсем начален курс.

Къпането в езерата е забранено и това става ясно и от поставените табели. А за да следят за спазването на правилата за поведение в планината служители на Национален парк "Рила" дежурят в района.

"Само вчера като превенция има пет случая, при които парковата охрана и контрол установяват, че туристи се канят да влизат в някое от езерата. Съответно са предотвратили това. За съжаление няма как да сме навсякъде едновременно и се получават така наречените пробойни и успява някой да влезе", каза Красимир Андонов, директор на НП "Рила".

Този сезон са глобени 7-8 души, но налагането на санкции е много трудно, защото нарушителите трябва да бъдат установени в момента, в който са в езерата.

"Имаме и чуждестранни туристи, имаме актове и наказателни постановления за бивакуване, за нерегламентирано палене на огън. Общо взето и жегите провокират хората да търсят хлад в планината, езерата обаче не са средството за охлаждане, езерата следва да се опазват", каза още Красимир Андонов, директор на НП "Рила".

В понеделник се очаква последователи на Петър Дънов от цялата страна да се съберат в района на Седемте рилски езера, за да изпълнят ритуала Паневритмия. Разрешено е разполагането на до 60 палатки и до 200 души. Вече обаче има съставен един акт за превишаване на броя на палатките.

Автори: Йорданка Бакалска, Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж е наръган смъртоносно с нож в парк в Бургас рано тази сутрин
Мъж е наръган смъртоносно с нож в парк в Бургас рано тази сутрин
Блинкен в опит да убеди Израел и Хамас да сключат споразумение за прекратяване на огъня
Блинкен в опит да убеди Израел и Хамас да сключат споразумение за прекратяване на огъня