НОВИНИ

Победи за Хърватия, Дания, Полша и Нидерландия в неделя вечер в Лигата на нациите

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:52, 26.09.2022 (обновена)
Чете се за: 04:55 мин.
Футбол
победи хърватия дания полша нидерландия неделя вечер лигата нациите
Слушай новината

В неделя се изиграха десет срещи от последния шести кръг в тазгодишното издание на Лигата на нациите.

В група А1 Дания надгира световния шампион Франция с 2:0. "Петлите" загубиха като гости и завършиха груповата фаза само с една победа от шест двубоя, но победата на Хърватия в Австрия с 3:1 спаси световните шампиони от изпадане. Селекционерът Дидие Дешан ще се надява редица ключови играчи да се възстановят от контузии до началото на Световното първенство в Катар през ноември, когато тимът ще защитава титлата си от Русия. На Мондиала французите ще се изправят отново датчаните още в груповата фаза, като полуфиналистите от Евро 2020 показаха, че са повече от способни да създадат проблеми на Франция след два месеца. И двата гола паднаха през първото полувреме, като първо Каспер Долберг се протегна, за да вкара във вратата на Алфонс Ареола, а след това Андреас Сков Олсен стреля от воле от границата на наказателното поле за 2:0. Франция, която в този мач беше без Уго Лорис, Жул Кунде, Н'Голо Канте, Пол Погба и Карим Бензема поради контузии, завършва на трето място в група 1 с пет точки от шест мача, само една повече от последния Австрия.

Въпреки успеха "червения динамит" финишира на втора позиция в групата с 12 точки, една по-малко от тима на Хърватия, който победи Австрия с 3:1 като гост. Хърватия продължава към финалната фаза на Лига на нациите, докато Австрия изпадна в Лига В. Лука Модрич изведе хърватите напред с попадение в 7-ата минута, две минути по-късно Кристоф Баумгартнер изравни. Марко Ливая и Деян Ловрен се разписаха за Хърватия през второто полувреме.

Старши треньорът на Хърватия Златко Далич коментира победата над Австрия. Хърватите първи стигнаха до "финалната четворка" на турнира: „Това е страхотна победа, страхотен резултат. Мачът беше труден, открихме рано резултата, но съперникът бързо се върна. Бяхме малко бавни, имахме проблеми, но през второто полувреме всички видяха истинската Хърватия, особено след гола. Заслужено победихме и показахме силата си. Благодаря на феновете за тяхната подкрепа“, каза Далич пред пресслужбата на Хърватската футболна федерация.

За финалната четворка се класира и Нидерландия след победа над Белгия с 1:0 у дома в група А4, като единственото попадение в двубоя отбеляза централният защитник Върджил ван Дайк. Тимът на Луис ван Гаал спечели група 4 след пет победи и едно равенство, финиширайки с цели шест повече от "червените дяволи".

В другия мач от групата Уелс загуби домакинството си на Полша с 0:1 и изпадна. Капитанът на Уелс Гарет Бейл коментира поражението от Полша. “Лошо е, че не успяхме да отбележим, но самата игра според мен беше фантастична. Атакувахме опасно и създадохме много положения. Играхме на високо ниво срещу много добър отбор. За съжаление не постигнахме резултата, който очаквахме, но качеството на играта беше на най-високо ниво. Щеше да е много по-лошо, ако не бяхме създали всички тези положения“, каза Бейл, цитиран от пресслужбата на УЕФА.

Ето и останалите резултати:

Група С1:

Фарьорски острови - Турция 2:1

Люксембург - Литва 1:0

Група C3:

Азербайджан - Казахстан 3:0

Словакия - Беларус 1:1

Група D1:

Андора – Латвия 1:1

Молдова - Лихтенщайн 2:0

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова вече е 93-ата в ранглистата на WTA
Виктория Томова вече е 93-ата в ранглистата на WTA
Военни експерти: България трябва да има по-ясна и категорична позиция за войната в Украйна
Военни експерти: България трябва да има по-ясна и категорична позиция за войната в Украйна