НОВИНИ

Почина човекът, извел Аржентина до първата световна титла

Сесар Луис Меноти си отиде от този свят на 85-годишна възраст

почина човекът извел аржентина първата световна титла
bnt avatar logo
от БНТ
10:47, 06.05.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт

Легендарният аржентински футболен треньор Сесар Луис Меноти почина в неделя на 85-годишна възраст, съобщиха медиите в страната.

Меноти беше начело на "гаучосите", когато те спечелиха първата си световна титла на родна земя през 1978 година, побеждавайки с 3:1 Нидерландия след продължения във финала.

Наставникът беше хоспитализиран в началото на април с диагноза тежка анемия, а впоследствие беше опериран от флебит.

"Аржентинската футболна асоциация съжалява да съобщи с голяма тъга за смъртта на Сесар Луис Меноти, настоящ директор на националните отбори и бивш треньор на световния шампион на Аржентина", написаха от Аржентинската футболна асоциация (AFA).

"Скъпи Флако, огромна болка е да се сбогувам с теб. Ти ни напусна във време, когато даваше и последни сили в националния отбор и във футбола", каза в изявление президентът на централата Клаудио Тапиа.

Сесар Луис Меноти е роден на 5 ноември 1938 година в Росарио, като в дните си на активен футболист играе като нападател за отборите на Росарио Сентрал, Расинг Клуб, Бока Хуниорс, Ню Йорк Дженерълс, Жувентуд, както и за бразилския Сантос, в който дори е съотборник с Пеле.

Като треньор кариерата на аржентинеца започва в Нюелс Олд Бойс, а първите му големи успехи идват начело на Уракан, който той извежда до шампионската титла през 1973 година, която до ден днешен си остава и последната засега в историята на клуба от Буенос Айрес.

През 1974 година Меноти бива назначен за селекционер на националния отбор на Аржентина, за да изведе "Албисалесте" четири години по-късно до историческия първи триумф за тима по време на домашния Мондиал. Година по-късно наставникът извежда до световната титла и формацията на "гаучосите" до 20 години, от която по онова време е част и легендарният Диего Армандо Марадона.

Авантюрата на Сесар Луис Меноти като треньори на аржентинската селекция приключва през 1982 година след ранното отпадане на световното първенство в Испания. В следващите години специалистът работи начело на Барселона, Атлетико Мадрид, Бока Хуниорс, Ривър Плейт, Мексико, Росарио Сентрал, Индепендиенте и други.

За последно Меноти работи като отговорник за националните отбори на Аржентина, като изпълняваше тази длъжност в периода 2019-2023 година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главчев: Справяме се със сроковете за изборите
Главчев: Справяме се със сроковете за изборите
Радев: Не можем да свикваме с неглижирането на армията
Радев: Не можем да свикваме с неглижирането на армията