НОВИНИ

Почина Георги Димитров-Джеки

bnt avatar logo
от Димитър Русев , Източник: БНР
20:03, 08.05.2021
Чете се за: 00:49 мин.
Футбол
почина георги димитров джеки

След продължително боледуване ни напусна един от най-великите футболисти в историята на страната ни Георги Димитров-Джеки.

Легендарният централен защитник е роден на 14 януари 1959 г. в с. Гледачево, а кариерата си стартира в старозагорския Берое. След само един сезон е привлечен в ЦСКА, където бързо се превръща в основен лидер, записвайки 270 мача и 31 гола във всички турнири за "червените" в рамките на почти цяло десетилетие. През 1986-а осъществява трансфер във френския гранд Сент Етиен (54 мача, 3 гола), а две години по-късно се завръща в ЦСКА, за да добави нови 22 мача и 2 гола за "армейците". Завършва кариерата си с екипа на Славия през 1990 г.

Димитров е петкратен шампион на страната с ЦСКА, три пъти печели Купата на България, също толкова трофеи има и в турнира за Купата на Съветската армия. Полуфиналист за Купата на европейските шампиони през 1982 г., полуфиналист в КНК през 1989 г.

За българския национален отбор дебютира на 29 ноември 1978 г. срещу Северна Ирландия и общо изиграва 77 мача за представителния тим, в които бележи 7 гола. Цели 56 двубоя носи капитанската лента на България, в това число - на финалите на световното първенство в Мексико през 1986 г.
През 1985-а година е избран за Футболист номер едно на страната.

След края на състезателната си кариера Джеки, както го наричат запалянковците, е треньор на Марек (на два пъти) и Велбъжд (Кюстендил), а в последните години бе част от структурата на Българския футболен съюз.

Поклон пред светлата му памет!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов за 45-ото Народно събрание: Шоу за 19 млн. лв. на ден
Борисов за 45-ото Народно събрание: Шоу за 19 млн. лв. на ден
Слави Трифонов: Трябва да бъде изтрито това, което направи ГЕРБ
Слави Трифонов: Трябва да бъде изтрито това, което направи ГЕРБ