НОВИНИ

Почина испанската футболна легенда Луис Суарес Мирамонтес

почина испанската футболна легенда луис суарес мирамонтес
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:20, 09.07.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившият футболист на Барселона и Интер Луис Суарес Мирамонтес, който е единственият футболист, роден в Испания, който е печелил "Златната топка", почина днес на 88-годишна възраст.

Суарес, който се присъединява към Барселона през 1955-а година, спечели най-престижната индивидуална награда в спорта през 1960-а, след като триумфира титлата и Купата на Испания.

Полузащитникът има и 32 мача за националния отбор на Испания, като е част от състава на "Ла Фурия", спечелил европейското първенство през 1964 година.

"Луис Суарес Мирамонтес почина тази неделя в Милано на 88 години. Смятан от всички за един от най-добрите футболисти в историята на италианския футбол, той имаше и ключова роля за Барселона през втората част от 50-те години", написаха от Барселона.

Отборът на Интер, за който Суарес изигра повече от 200 мача във всички турнири, също поднесе своите съболезнования след новината за кончината на техния бивш футболист.

"Изпитваме носталгия към неговия перфектен и несравним футбол, който вдъхнови поколения, но това се комбинира със спомена за уникалния футболист и страхотен, страхотен играч на Интер", написаха от миланския гранд.

След като прекрати състезателната си кариера през 1973-а Луис Суарес бе треньор на Интер, Депортиво Ла Коруня, Каляри и СПАЛ. Води и националния отбор на Испания между 1988-а и 1991 година.

Българската футболна легенда Христо Стоичков също си взе последно "сбогом" с Луис Суарес Мирамонте, използвайки профила си в социалните мрежи: "Дълбок поклон, Луисито! Ти донесе първата "Златна топка" в музея на любимия ни Барселона! Велик шампион, който беше вдъхновение за всички, които се докоснахме до магията на "Камп Ноу"! Почивай в мир, Луис Суарес!", написа Стоичков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд победи сръбския Раднички в контрола седмица преди старта на новия сезон
Ботев Пд победи сръбския Раднички в контрола седмица преди старта на новия сезон
Би Би Си уволни свой водещ заради секс скандал
Би Би Си уволни свой водещ заради секс скандал