Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Почти двойно се е повишил размерът на местните данъци и такси в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 08.04.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Почти двойно се е повишил размерът на местните данъци и такси в Благоевград за тази година. Причината е поскъпването на такса "битови отпадъци". Увеличението обаче не е окончателно, тъй като решението на Общинския съвет се обжалва във Върховния административен съд.

Магдалена Кастрева е получила съобщение, че за тази година дължи 180 лв. данък за апартамента си. Миналата сумата е била около 100 лв.

- Доста е увеличението.

Има ли според вас основание за такова увеличение?

- Не. Те ще кажат, разбира се - цената на горивата, транспорта, причини винаги ще се намерят, но като качество услугата не е по-добра, коментира Магдалена Кастрева.

"Напоследък само това казват, че заради кризи, увеличаване на горива и тем подобни се увеличава и това. Вече не знаем кое повече ще ни изненада", заяви Димитър Кръстев.

"Ние живеем в едно село до града, на 2 - 3 км и честно да ви кажа то няма контейнери, а пък не да плащаме такива смет такси", заяви Христина Крумова.

В момента размерът на такса смет се определя на база на данъчната оценка на жилището.

"Не се формират правилно тия данъци, според мен, защото по квадратура на апартамента ние сме двама човека. Има апартаменти, където живеят повече хора. Апартамента на майка ми – тя пък е самичка. Особено пък за жилищата, когато там не се живее и не се изхвърля смет, смятам, че е неправилно, че е несправедливо", заяви Магдалена Кастрева.

През миналата година размерът на такса смет беше променян два пъти – от 1,1 промилите бяха завишени на 2,9, а след това на 2,1. И двете решения на Общинския съвет бяха обжалвани от областния управител. По едното дело Върховният административен съд потвърди 2,9 промила, на базата на които са изчислени данъците в момента.

Очаква се обаче съдът да се произнесе по второто дело. Ако отново потвърди решението, този път за 2,1 промила, то размерът на данъците ще бъде намален. От Община Благоевград казаха, че ще коментират казуса след окончателното решение на ВАС. Тогава ще стане ясно какви местни данъци в крайна сметка ще трябва да заплатят за 2023 г. хората. А на тези, които вече са го направили, но при по-високата ставка, парите ще бъдат връщани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ева Брезалиева води в многобоя на "София къп"
Ева Брезалиева води в многобоя на "София къп"
Папа Франциск ще води Великденското бдение във Ватикана
Папа Франциск ще води Великденското бдение във Ватикана