НОВИНИ

Почти всички автобуси по линията Кюстендил - София са спрени

bnt avatar logo
от БНТ
12:23, 18.08.2022
Чете се за: 03:22 мин.
Регионални
Слушай новината

Почти всички автобусни курсове по линията Кюстендил - София - Кюстендил са спрени от вчера. Причината е отказ на превозвача да ги изпълнява след наложени санкции от страна на община Кюстендил. Фирмата превозвач е връчила предизвестието за прекратяване на договора с община Кюстендил, само ден преди да спре да превозва пътници, което поставя всички пътуващи по направлението в безизходица.

Вместо разписаното по договор едномесечно предизвестие от транспортната фирма, която обслужва маршрута Кюстендил - София, са предупредили само ден преди да спрат превозите. Така Иван Авелков, който има предварително записан час за лекар в София, може и да не успее да се прегледа.

"Имам час в Медицинска академия с докторката, която трябва да ми издаде лекарства, обаче трябва да се обадя, защото ще закъснея. В 10.00 часа е автобусът и сигурно някъде в 12 без 15 ще стигна, а часът е в 11.30. Трябва да ѝ се моли човек на докторката", казва Иван Авелков.

Освен него и много хора, които пътуват всеки ден за работа, в момента трябва да търсят друг превоз. Най-ранният автобус за София в момента тръгва чак в 10.00 часа.

"Има доста пътуващи, които работят в София, ще е неудобно, защото работодателите искат редовни работници, а като закъснее автобусът какво извинение може да има този човек. Поне част от тях трябва да се възстановят, за да могат хората да си направят някакъв разчет, иначе горивата са високи, знаете с тези цени, трудно се пътува", казва потърпевша.

От Община Кюстендил обясниха, че са наложили санкции на транспортната фирма заради нарушаване на договора. В отговор фирмата спряла 13 от курсовете по направлението.

"Не са изпълнявани по-голямата част от часовете на тръгване от Кюстендил до София, съответно и обратните курсове, услугата е предоставяна с други автобуси, а не с тези, с които е спечелена обществената поръчка, което снижава качеството на услугата. Те са спечелили договора с автобуси с много висока евро категория Евро 6, а съответно след това услугата се изпълняваше с Евро 2 и 3", обясни представител на общината.

От Община Кюстендил правят всичко възможно да възстановят превозите до София на всеки час, както бяха до сега. В момента вече е обявена нова обществена поръчка за фирма, която да изпълнява отменените курсове. От официална позиция на фирмата превозвач става ясно, че те също обвиняват общината в нарушения по договора.

Вижте прякото включване на Владислава Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инспекция на АМ "Струма": До два месеца пускат движението в отсечката между Благоевград и Симитли
Инспекция на АМ "Струма": До два месеца пускат движението в отсечката между Благоевград и Симитли
Отвориха в едната посока пътя Казанлък - Мъглиж след пожара край военния полигон
Отвориха в едната посока пътя Казанлък - Мъглиж след пожара край военния полигон