НОВИНИ

Започват хидроложки проучвания в Своге заради водната криза

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 18.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Увеличава се дебитът на водата от карстовия извор към река Искрецка, но той все още е недостатъчен, за да осигури водоснабдяването на Своге и околните населени места. Хидролози и геолози търсят алтернативни водоизточници в района.

В сравнение с вчера, когато дебитът е бил около 30 литра в секунда, днес той вече е 55 литра в секунда. За да има нормално водоснабдяване както в града, така и в околните населени места, дебитът трябва да се увеличи до над 130 литра в секунда.

Екипи на общината, заедно с полицията и представители на горските стопанства, обикалят поречието на реката и предупреждават, че не трябва да има хора и животни в коритото в близост до реката, тъй като е възможно водата да тръгне залпово.

"Единственото решение на срещата с кризисния щаб, съвместно с всички заинтересовани лица, стигнахме до извода, че единствените неща, които могат да се предвидят, това са допълнителни сондажи. Те трябва да бъдат разположени на правилните места. Да могат да имат необходимия дебит, необходимата дълбочина, тоест да не са временни - днес има вода, утре няма. В един общински терен, в района на Козарника, ще бъдат изградени днес два шахтови кладенци. Очаквам известно количество вода - 10 - 20 литра, ще видим какво ще покажат самите измервания. Ръководителят на хидрогеология към Минно-геоложкия университет ще бъде там, заедно с управител на ВиК и се надявам и този въпрос като алтернатива да бъде решен. И другото е евентуално съпътстваща инфраструктура, като резервоари за отделни махали и т.н. Всичко това трябва да бъде почистено и въведено в експлоатация и даващо възможност за алтернатива", заяви инж. Валентин Михайлов, заместник-кмет на Община Своге.

Оказа се, че преди повече от година Община Своге е изградила голям, модерен резервоар, който е пълен с вода и който обаче не може да бъде използван, защото не е подменен магистралният водопровод, който довежда водата от река Искрецка до Своге.

Не е подменена и водопроводната мрежа в общината. Още преди година общината е изготвила проекти, които е внесла в регионалното и финансово министерства, за да се финансира подмяната на водопровода, но тези проекти все още не са финансирани и работата по тяхното одобрение не е приключила. Градът образно казано в момента хем има вода на склад, хем не може да я използва.

Първият проучвателен сондаж даде дебит над 10 литра в секунда. Той е край река Искрецка между Своге и Искрец.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скиорът Камен Златков тренира на сняг в Белгия
Скиорът Камен Златков тренира на сняг в Белгия
Боряна Калейн с ново съчетание на бухалки на Световното по художествена гимнастика в София
Боряна Калейн с ново съчетание на бухалки на Световното по художествена гимнастика в София