НОВИНИ

Поискаха отстраняване на Яник Синер за една или две години

Световната антидопингова агенция (УАДА) обжалва пред Спортния арбитражен съд (КАС) решението на независим трибунал да оправдае водача в световната ранглиста по тенис при мъжете Яник Синер за неправомерни действия, след като той се провали на допинг тестове.

Яник Синер
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:55, 28.09.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Световната антидопингова агенция (УАДА) обжалва пред Спортния арбитражен съд (КАС) решението на независим трибунал да оправдае водача в световната ранглиста по тенис при мъжете Яник Синер за неправомерни действия, след като той се провали на допинг тестове, съобщиха от УАДА.

Решението за обжалване идва, след като Синер избегна отстраняване от игра, въпреки че е дал два положителни теста за забранен стероид.

Международната агенция за интегритет в тениса (ИТИА) разкри през август, че два теста на италианеца са показали ниски нива на клостебол през март, няколко седмици след първата му титла от Големия шлем на Откритото първенство на Австралия.

Констатацията на трибунала за "без вина или небрежност", който прие обяснението на Яник Синер, че веществото случайно е навлязло в тялото му чрез продукт, който неговият физиотерапевт е използвал за лечение на малка рана, не е правилна според приложимите правила, се казва в изявлението на антидопинговата агенция.

УАДА заяви още, че жалбата е подадена в четвъртък, като ще поиска отстраняването му с "период на недопустимост между една и две години" за италианеца, който освен Откритото първенство на Австралия спечели и Откритото първенство на САЩ през тази година.

"УАДА не търси дисквалификация на каквито и да било резултати, освен тези, които вече са били наложени от трибунала на първа инстанция", казват от агенцията.

Решението на ИТИА може да бъде обжалвано освен от УАДА и от италианските допинг власти.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Винетки за Околовръстното в София?
Винетки за Околовръстното в София?
Чесънът става главен герой във фестивала "Здраве в скилидка"
Чесънът става главен герой във фестивала "Здраве в скилидка"