НОВИНИ

Полицай е замесен в схема за имотна измама в Русе

полицай замесен схема имотна измама русе
bnt avatar logo
от БНТ
15:06, 17.04.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Става въпрос за престъпна група, занимаваща се с имотни измами, най-често от лица в социален риск.

"В Окръжна прокуратура-Русе е на производство дело за 4 престъпления за организирана престъпна група с 3 лица, едно, от които е замесен полицай, второто е за измама с користна цел, третото престъпление е представяне на неистински документи с цел имотна облага, четвъртото е за неистински официални документни", каза Радослав Градев, наблюдаващ прокурор.

По думите му, групата е действала от ноември 2020 г. до настоящия момент.

"Измамата обхваща 5 имотни измами, като 4 от тях са извършени чрез неистинско завещание, а едната е посредством неистински нотариален акт. Схемата на извършване на престъпленията е след изготвянето на това неистинско завещание, се посещава нотариус, при всеки случай е различен, който да обяви саморъчните завещание. Впоследствие лицата, на които са завещани имотите, продават имотите на трети добросъвестни лица, така ги заблуждават", допълни наблюдаващият прокурор.

Той обясни, че на 15 април 2024 г. са извършени претърсвания и изземвания в 4 служебни пощения на ОДМВР- Русе.

"В рамките на 15 април 2024 г. са извършени 24 претърсвания и изземвания, от които 4 в служебни пощения на ОДМВР- Русе. В хода на разследването са разпитани над 20 свидетели и са назначени множество експертизи, а на заподозрените са повдигнати обвинения за престъпленията и са задържани за срок до 72 ч.", обясни още Радослав Градев.

Разследва се дали и други полицейски служители не са участвали в измамната схема.

"Имотите включват земеделски земи в землище на община Две Могили и недвижим имот- апартамент на територията на гр. Русе", обяви Радослав Градев.

От МВР обясниха, че ролята на полицейския служител е била да дава информация за хората, които са били обект на измамата.

"Установено е, че служители на МВР са предоставяли информация, като са използвали информационните масиви на МВР, като роднински връзки, данни, адреси, подписи", каза Христо Христов, заместник-директор на Дирекция Вътрешна сигурност в МВР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова отпадна в първия кръг на турнир в Руан
Виктория Томова отпадна в първия кръг на турнир в Руан
Вид гъсеницa предизвиква сериозни алергични реакции
Вид гъсеницa предизвиква сериозни алергични реакции