НОВИНИ

Полицаи и пожарникари протестираха в Ямбол и Пловдив

полицаи пожарникари протестираха ямбол
bnt avatar logo
от БНТ
21:26, 10.03.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Полицаи и пожарникари, служители от гранична полиция, жандармерията, представители от арестите и пловдивския затвор протестираха тази вечер пред областната дирекция на МВР в Пловдив. Според униформените диалогът с министерството на вътрешните работи буксува, а исканията им не се чуват. Освен за увеличение на заплатите с 20% те настояват за по-добро медицинско обслужване, като дадоха за пример, че през последните две години не са им правени профилактични прегледи.

На мълчалив протест излязоха в Ямбол полицаи и пожарникари, подкрепени от надзиратели от затвора в Сливен. Протестът е организиран от Синдикалната федерация на служителите на МВР. Те смятат, че неравностойното третиране на служителите в сектор Сигурност не е в интерес на обществото. От Синдиката настояват да участват в подготовката на структурната реформа в системата на МВР. Служителите на затворите в България обръщат внимание и на зачестилите случаи на агресия към тях от страна на задържаните лица и лишените от свобода.

"Истинска реформа не е на лице. Наблюдава се процес, в който реформата е свързана единствено и само с намаляване на персонала и служителите. Недостатъчен персонал в МВР в системата на затворите и арестите и в същото време никой не говори за реформа, която да направи професията ни привлекателна", заяви Антоанета Стойкова, заместник-председател на Синдикат на служителите в затворите в България.

"Има дисбаланс по отношение на контрола и се наблюдават агресивни прояви на задържаните лица и лишените от свобода. В рамките на възможностите, с които разполагат съответните администрации и професионалното ръководство, се отреагира, но отново казвам - има такъв проблем и ние се надяваме той да бъде разглеждан в рамките на този функционален анализ и предстоящата реформа, която силно се надяваме вече действително да се изразява в действия, които да доведат до положителен резултат, както за служителите, така и за обществото като цяло, по отношение чувството за сигурност", заяви Цветан Михайлов, член на УС на Синдиката на служителите в затворите в България".

"Може да се повтори националният протест, който беше на 20 февруари, който беше в София. Може и да се повтори. Това ще се реши на ниво управителен съвет какви ще са по-нататъшните действия след тези етапни мълчаливи протести регионални, които се правят в момента", заяви Пламен Чобанов, регионален заместник-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Севиля повали Уест Хем в първия осминафинал на "Рамон Санчес Писхуан"
Севиля повали Уест Хем в първия осминафинал на "Рамон Санчес Писхуан"
Балкан спечели тежкото си гостуване в Ямбол
Балкан спечели тежкото си гостуване в Ямбол