НОВИНИ

Полицаи излязоха на национален протест под прозорците на властта

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
13:18, 15.07.2023 (обновена)
5032
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Полицаи от цялата страна излязоха на национален протест и шествие под прозорците на властта. Основното им искане - 10% увеличение на заплатите. Според финансовия министър служителите на МВР са получили ръст на заплатите миналата година, а за тази увеличение не е предвидено. Като израз на недоволство полицаите хвърляха жълти стотинки по сградата на Министерството на финансите.

“Аз предпочитам хората да не разбират какво е нашето ежедневие, защото ако разберат, това означава, че са ползвали нашите услуги, а обикновено ние сме там, където е най-напечено”, каза Красен Властанов - председател на синдикалното дружество на пожарникарите в Пловдив.

Красен Властанов е пожарникар. За протеста пътува от Пловдив за София с други свои колеги. Искат достойно заплащане за труда си, но и увеличение на щатовете:

“Искаме, защото в големите градове работата се умножи като обем, количество и качество, а хората напоследък ни намаляват. От това колко сме подготвени и мотивирани зависи изходът дори животът как ще протече, в каква посока на обикновения човек.”

“Реално колегите се прибират в домовете си само да преспят и отново са на улицата. Този труд сякаш се неглижира непрекъснато”, каза Петя Кръстева - СДВР.

“Оказва се, че държавата репресира собствените си държавни служители, в което не можем да намерим никаква логика. Резултатът ще бъде неприятен за гражданите, за съжаление, защото от спадналата мотивация и недофинансирането на МВР страда сигурността на държавата”, каза Илия Кузманов - зам.-председател на СФСМВР.

Полицаите започнаха протеста си от Министерството на финансите, по което хвърлиха жълти стотинки и се отправиха на шествие до парламента с искане за 10-процентно увеличение на заплатите.

Какво казва до момента властта?

"Категорично заставам зад тези справедливи искания на служителите на Министерството на вътрешните работи", заяви Калин Стоянов - министър на вътрешните работи (05.07.2023 г.)

"МВР са получили 20% увеличение миналата година, така че тази година няма да получат увеличение", заяви Асен Василев - министър на финансите.

“Г-н Василев забравя нещо, че това миналата година реално не беше увеличение. То беше компенсация за момента, през който 34 държавни институции получиха увеличение на възнагражденията до 30% заради участието си в борбата с корона вируса. МВР го нямаше в този списък”, каза Валентин Попов - председател на СФСМВР.

От ГЕРБ-СДС вчера заявиха, че ще внесат предложение между двете четения на бюджета за увеличение на заплати в няколко сектора.

Полицаите обаче коментираха така:

“Ние на “ще” вече не вярваме. Още “ще, ще” сме на това дередже”, каза Илия Кузманов - зам.-председател на СФСМВР.

И обещаха още протести, ако исканията им не бъдат чути.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОСВ: Няма опасност за България след инцидента в Уралския електрохимически комбинат
МОСВ: Няма опасност за България след инцидента в Уралския електрохимически комбинат
ЦСКА и ЦСКА 1948 научиха часовете и съдиите на мачовете си в Лигата на конференциите
ЦСКА и ЦСКА 1948 научиха часовете и съдиите на мачовете си в Лигата на конференциите