НОВИНИ

Венеция Ангова: ДПС не е третият партньор в кабинета, новият гуверньор на БНБ сам ще избере подуправителите

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 15.07.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Новият гуверньор на БНБ сам ще избере своите подуправители, ще ги представи пред парламентарната комисия, след което ще бъдат гласувани в пленарната зала. Така Венеция Ангова от ПП-ДБ отговори на въпроса дали Андрей Гюров от ПП и Петър Чобанов от ДПС ще бъдат предложени за подуправители на Българската народна банка.

Слави Трифонов: ГЕРБ, ПП и ДПС с договорка за новото ръководство на БНБ

"Конкретните личности нямат значение. Най-важното е гуверньорът и подуправителите на БНБ да ни водят в правилната посока. За нас това е влизането в еврозоната", заяви народната представителка в "Денят започва с Георги Любенов".

Тя добави, че от ПП-ДБ за подложили на "кръстосан разпит" номинирания за управител на БНБ Димитър Радев и вярват, че той ще придвижи страната ни към еврозоната.

Ангова изтъкна още, че ДПС не е третият партньор в правителството, както твърдят останалите опозиционни партии.

Румен Гечев: ДПС няма как да е опозиция с толкова ключови позиции в НС

"Това е едно нестандартно мнозинство и да - на нас ни е дискомфортно, но го правим, за да бъде комфортно на хората. Ние не сме с ДПС и ДПС не е третият партньор в правителството. ДПС е парламентарна група, която подкрепя управлението - то е на ПП-ДБ в координация с ГЕРБ. Но това не е по любов. Това че ДПС подкрепя правителството, е техен избор и тяхно решение", посочи тя.

Венеция Ангова обясни и защо от ПП-ДБ са подкрепили номинациите на ДПС за председатели на комисии и така движението е получило 5 ръководни поста.

Избраха председатели на парламентарните комисии - вижте кои са те

"Ние решихме, че като управляващи няма да предлагаме ръководства - имаме две комисии и половина. И когато ние не предлагаме ръководства на комисии, подкрепяме единствената кандидатура, така че да не бъдат ръководствата на всички комисии в обхвата на Росен Желязков", заяви тя.

БСП, ИТН и Възраждане сами абдикираха от избора на ръководствата на парламентарните комисии, смята Ангова.

"Видяхме, че напуснаха зала и даже останаха три комисии без ръководство. Те можеха да предложат председатели за тях", изтъкна тя.

Относно кандидатурата на Димитър Главчев за председател на Сметната палата, Ангова заяви, че от ПП-ДБ все още не са решили дали да го подкрепят. Преди да решат ще потърсят от него гаранции за начина, по който ще си върши работа.

За избора на управител на НЗОК Ангова коментира:

"Сглобката проскърца" при избора на управител на НЗОК, но това е чудесно, защото ни даде възможност да рестартираме процеса по избор и да намерим най-добрия канидат за здравната каса".

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България стигна финал на Балканиадата по волейбол за мъже под 19 години
България стигна финал на Балканиадата по волейбол за мъже под 19 години
Румен Гечев: ДПС няма как да е опозиция с толкова ключови позиции в НС
Румен Гечев: ДПС няма как да е опозиция с толкова ключови позиции в НС