НОВИНИ

Избраха председатели на парламентарните комисии - вижте кои са те

Вера Александрова
от Вера Александрова
13:17, 13.07.2023 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
сформира постоянни парламентарни комисии
Слушай новината

Бойко Борисов беше избран за председател на комисията по външна политика, а Кирил Петков - на комисията по европейските въпроси. Общо ГЕРБ поема ръководството на 14 комисии, ПП-ДБ на 3, ДПС на 5. Без председатели останаха три от комисиите, които бяха предвидени за опозицията. "Възраждане", БСП и ИТН напуснаха залата и не участваха в гласуването.

Три месеца от началото на 49-ото НС най-накрая днес депутатите избраха ръководства на парламентарните комисии. Това обаче беше съпроводено със сериозно напрежение. "Възраждане", БСП и ИТН напуснаха залата и не дадоха свои кандидати. Те са недоволни, че по-голямата част от ръководствата на парламентарните комисии се поемат от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС и видяха в това нова управляваща коалиция.

БСП прекъснаха дебатите още в първите минути и поискаха почивка за допълнителни разговори. Не приемат, че ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предварително са съгласували номинациите си. В подновения дебат Тошко Йорданов от ИТН определи като грешка ограничаването на опозицията. Призна, че такава грешка са допускали и те.

"Ние от ИТН гледаме да не повтаряме една грешка два пъти, предлагаме на останалите опозиционни партии, които са "Възраждане" и БСП да се откажем от всякакви председателски места, да се откажем от заместникпредседателски места и коалицията ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ, ЛГБТ да си управляват заедно", заяви Тошко Йорданов.

Корнелия Нинова репликира, че няма нужда ИТН да ѝ казва какво да прави.

"Оставаме опозиция на това задкулисие. Няма да предлагаме председатели и заместник-председатели на комисии и напускаме залата, няма да участваме в това позорно гласуване, което легитимира паралелната държава, като официално ръководство на НС", заяви Корнелия Нинова.

България има нужда от ясно мнозинство, което да защитава геополитическия избор на страната, контрира Йордан Цонев. Заяви, че избирателите на ДПС са ги изпратили в парламента, за да защитават този избор и да сложат точка на политическата криза в страната.

"Не участва ДПС във властта, няма постове, но подкрепя евроатлантическото мнозинство и то е най-голямото от прехода насам - 168 народни представители, така ще бъде в този парламент. Без да участваме във властта.

"Възраждане" също обявиха, че напускат залата и няма да номинират свои хора за ръководствата.

"Представителите на опозицията няма да имат абсолютно никакви позиции в управлението на комисиите в НС. Това не се случвало никога, което е крачка към продължаващата фашизация на държавата, което виждаме да се случва активно в последните няколко седмици и последните няколко месеца, когато на власт в България дойде американският посланик Кенет Мертен", заяви Костадин Костадинов.

В залата останаха депутатите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС и гласуването продължи бързо и спокойно. За председател на комисията по външна политика беше избран лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а съпредседателят на групата на ПП-ДБ Кирил Петков оглави комисията по въпросите на ЕС. Комисията по конституционни въпроси ще ръководи Радомир Чолаков от ГЕРБ, а по бюджет и финанси - Йордан Цонев от ДПС. Начело на правната комисия е Стою Стоев от ПП-ДБ, който зае поста още през май, след джентълменското споразумение между първите две политически сили за избор на председател на парламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По схемата "Lover boy": Неутрализираха група за трафик на хора
По схемата "Lover boy": Неутрализираха група за трафик на хора
МС ще одобри областните управители на София, Пловдив и още 4 града
МС ще одобри областните управители на София, Пловдив и още 4 града