НОВИНИ

Борисов и Петков оглавиха комисии в НС, скандал в пленарната зала за председателските места

bnt avatar logo
от БНТ
10:56, 13.07.2023 (обновена)
6430
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Скандал в Народното събрание по време на избора на ръководствата на постоянните комисии в парламента. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов беше избран за председател на комисията по външна политика. Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков беше избран за председател на Комисията по въпросите на ЕС.

БСП и Росен Желязков в спор за имунитета на Бойко Борисов

След обсъждането "Възраждане", БСП и ИТН напуснаха залата, в знак на несъгласие, че управляващите са си разпределили ръководните места помежду си и обявиха, че няма да предлагат свои членове на ръководни позиции в комисиите.

В крайна сметка депутатите избраха ръководствата на парламентарните комисии с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. ГЕРБ-СДС има 14 председатели на парламентарни комисии, ПП-ДБ - 3, ДПС - 5.

Три от комисиите останаха без ръководство, тъй като председателските места бяха предназначени за представители на опозицията, а оттам оттеглиха номинациите си.

Подробности вижте във включването на Вера Александрова

Ето и част от спора в пленарната зала:

"Предлагаме на останалите опозиционни партии, които са "Възраждане" и БСП, да се откажем от всякакви председателски места и заместник-председателски места и коалицията ГЕРБ-ПП-ДБ-ЛГБТ да си управляват заедно", заяви Тошко Йорданов, ПГ на ИТН.

"Днес отново сме свидетели на прегрупирането на паралелната държава, за да оцелее, на задкулисието и на овладяването на парламентарната демокрация. Правенето ѝ на заложник на лични, икономически, лобистки интереси. Ние оставаме опозиция на това задкулисие и няма да предлагаме председатели и заместник-председатели на комисии и напускаме залата. Няма да участваме в това позорно гласуване, което легитимира паралелната държава в официално ръководство на Народното събрание", каза Корнелия Нинова.

"Ние от групата на "Възраждане" оттегляме нашата кандидатура за заместник-председател на господин Йордан Тодоров. Ще е напуснем залата, за да дадем възможност да тройната коалиция да си изберете ръководства тук, които вчера начертахте в стаята на Пеевски", каза Стоян Таслаков, ПГ на "Възраждане".

От ДПС заявиха, че реакцията на "Възраждане", БСП и ИТН очертава проруските партии в НС.

"България в тази геополитическа обстановка има нужда от ясно стабилно мнозинство, геополитически ориентирано. ДПС подкрепя правителството и мнозинството в тази му част, която българските граждани избраха. Всички проруски партии се очертаха в парламента", изтъкна Йордан Цонев.

Освободиха Пеевски от комисията по конституционни въпроси, стана член на правната

От "Възраждане" възнегодуваха, че е отхвърлено предложението им за председателски съвет за ръководствата на комисиите.

"Опозицията няма да имат никакви представители в комисиите. Продължава фашизацията на държавата. На власт в държавна дойде американският посланик. Днес евроатлантическия преход завърши. Направиха мнозинство, прокламирано от една от знаковите фигури на ДПС - Йордан Цонев. Ще продължаваме за водим война за запазване на демокрация в българския парламент.

Предложихме председателски съвет за комисиите - беше отказан. Ситуацията напомня на лятото на 1944 г. Историята се повтаря като фарс, за някои ще се повтори като трагедия. Който сее ветрове, ще жъне бури", изтъкна председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Снимки: Десислава Кулелиева

По темата работят: Вера Александрова, Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камион катастрофира и задръсти движението по АМ "Хемус" (СНИМКИ)
Камион катастрофира и задръсти движението по АМ "Хемус" (СНИМКИ)
Освободиха Пеевски от комисията по конституционни въпроси, стана член на правната
Освободиха Пеевски от комисията по конституционни въпроси, стана член на правната