НОВИНИ

МВР да предостави на Украйна стари БТР-и, предлагат от мнозинството, БСП иска спешно изслушване на премиера

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:46, 13.07.2023 (обновена)
6114
Чете се за: 07:30 мин.
У нас
Снимка: Бронирана техника на БА/Архив - БГНЕС
Слушай новината

Министерството на вътрешните работи да предостави на Украйна БТР-и и друга бронирана техника, с които разполага Жандармерията, но са с отпаднала необходимост, предлагат от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Според депутата Ивайло Мирчев Жандармерията ни може да предостави на Украйна около 100 броя бронирана техника от складовете на МВР.

"Това е техника, която е купена по време на Възродителния процес, за която ние даваме доста пари за съхранение и поддръжка, а никога не е използвана от бившите вътрешни войски, сега Жандармерия, която не е част от армията и по никакъв начин няма да нарушим боеспособността на Българската армия. И БТР-и има, и друга техника, но е бронирана техника.

Тя е с отпаднала необходимост. И, не дай си боже, да използваме бронетранспортьори срещу български граждани - нещо, което през 80-те години е представлявала за някои необходимост да има такива бронетранспортьори. Количеството е класифицирана информация и МВР ще вземе решение, но със сигурност трябва да говорим за около 100 броя.

Тази техника е произведена 60-те и 70-те години, част от нея работи под някаква форма, част от нея не. Става дума за самата техника - въоръжение плюс резервни части. Очевидно има интерес към нея от страна на Украйна. Не казвам, че не работи, а че е в състояние, в което няма да е полезна на българската жандармерия, а на Украйна ще бъде полезна, защото украинците имат начин да направят така, че тази техника да им бъде полезна", посочи Ивайло Мирчев.

Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ-СДС уточни, че след посещението на Володимир Зеленски в София е започнал цялостен преглед от страна на институциите какво България може да предостави на Украйна.

"В условията на война и в условията на това да помогнем на Украйна да пази териториалната си цялост и да отвоюва, разбира се, окупираните територии от страна на Руската федерация, разбираме, че е възможно България да предостави и ще предостави над 100 бройки бронирана техника, която е с отпаднала необходимост за българската жандармерия и за нуждите на МВР, държа да подчертая. Това е немалка помощ в тези условия при положение, че в момента прегледът продължава", каза Даниел Митов.

От "Възраждане" реагираха остро.

"Не сме изненадани. Ще дадат не само БТР-и, танкове и самолети. Те ще дадат всичко. Българската армия наближава 16 000 - 17 000 души. Имаме до 5000 американски войници. В един момент България ще има 10 000 чужди войници и 17 000 български. Искат военно престъпление като се помага на украинския режим", заяви Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

От "БСП за България" поискаха спешно изслушване на министър-председателя Николай Денков за резултатите от срещата във Вилнюс и военната помощ, която страната ни ще праща за Украйна.

"От управляващата коалиция от ПП-ДБ и ГЕРБ и ДПС говорят за геополитическо мнозинство, от което България имала нужда. Дали така прикриват управленската си немощ и национално предателство. Ситуацията, може да излезе извън контрол и е на път да завлече целия свят в мащабна война.

САЩ обявиха, че са готови да предоставят касетъчни бомби. Това е едно от най-мрачните решения. Какво е касетъчна бомба - това е боеприпас с много инкорпорирани боеприпаси. Такива бомби САЩ използваха във Виетнам. Светът взема решение да ги забрани и изготвя конвенция срещу тях.

Премиерът във Вилнюс се оказа привърженик на касетъчните бомби. Нима този човек не знае, че те са забранени от нашия закон? Дори най-верният съюзник на Америка - Англия се обяви против. Вие ли, господин премиер, сте най-големият ястреб в защита? Ние сме нагаждачи, това се разбира от интервюто на премиера за Скай нюз. Няма нужда да се ходи до Вилнюс, за да се излага България. Искаме спешно изслушване на премиера Денков за това какво е говорил във Вилнюс и за това какво въоръжение ще се дава. Изслушването - днес и сега, веднага", заяви Борислав Гуцанов от ПГ на "БСП за България".

От "Има такъв народ" също поискаха конкретика.

"Първо трябва да видим какво конкретно искат да изпратят. Като слушам и аз от вас, това е много сериозно и то касае националната сигурност на България. Така че много ясно трябва да кажем следното: на първо място трябва да е българския национален интерес и състоянието на българската армия и сигурност за стратегическите ни обекти. 100 броя бронетранспортьори - те ако ще ходят в Украйна, какво ще остане в България? Същият казус и като въпрос го задайте и на министъра на отбраната, към тази помощ включени ли са С-300, защото ние имаме до колкото знам две установки - едната пази АЕЦ Козлодуй и другата пази София? Хубаво е и всички сме съпричастни като държава членка на ЕС, правим всичко възможно да сме съпричастни, с трагедията на Украйна, но да знаем какво точно изпращаме и какъв е смисълът на това изпращане, защото ако това касае оголване на нашата сигурност, ние ще бъдем против", каза Станислав Балабанов от ПГ на ИТН.

Даниел Митов определи като "истерии" твърденията, че тази помощ ще намали отбранителния потенциал на Българската армия.

"Това не може да намали отбранителния потенциал на България след като е техника с отпаднала необходимост. Тези истерии непрекъснато се подклаждат. Колкото решения на парламента искат нашите опоненти, толкова ще им предоставим, за да подчертаем доминацията на евроатлантическото мнозинство. В крайна сметка България стои от правилната страна на историята и България по никакъв начин няма да се огъне в тези обстоятелства и ще пази международното право, такова каквото го познаваме след Втората световна война", изтъкна Митов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима български борци ще участват на рейтинговия турнир в Будапеща
Четирима български борци ще участват на рейтинговия турнир в Будапеща
БСП и Росен Желязков в спор за имунитета на Бойко Борисов
БСП и Росен Желязков в спор за имунитета на Бойко Борисов