НОВИНИ

Полицията в Португалия арестува 35 души, заподозрени в трафик на хора

полицията португалия арестува души заподозрени трафик хора
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:52, 23.11.2022
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

35 души, заподозрени в трафик на хора, са арестувани по време на масова операция в Португалия. В нея са взели участие около 400 полицаи в региона Алентежу в южната част на страната, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение от полицията.

Извършени са общо 65 обиска и е последвал арест на предполагаеми членове на мрежа за трафик на хора, която незаконно вкарва мигранти, за да работят във ферми в Алентежу. Заподозрените са на възраст между 22 и 58 години и са както португалци, така и чуждестранни граждани, а жертвите са от държави, включващи Румъния, Молдова, Индия, Сенегал, Пакистан, Мароко и Алжир.

Срещу заподозрените има "тежки обвинения за престъпления, свързани с участие в организирана престъпна група, трафик на хора, пране на пари, подправяне на документи и др.", казаха от полицията.

Прокуратурата потвърди обиските, но не даде повече подробности, тъй като разследването е следствена тайна.

Португалските разследващи казаха, че повечето жертви са бедни мигранти, дошли в страната чрез мрежи за трафик на хора, които са им обещавали работа. Когато обаче започвали да работят, личните им документи често били конфискувани, не им е била плащана заплата, а много хора са живеели в лоши условия, натъпкани в общи жилищни помещения.

Трафикът на работна ръка се е увеличил, тъй като местното португалско население застарява и намалява на фона на ниската раждаемост и емиграцията към по-развити страни в северната част на Европейския съюз. Друг фактор е и обезлюдяването на селските райони. В същото време износът на селскостопански продукти в последните години е засилен и големите фирми все повече се нуждаят от евтина работна ръка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с първи медали от младежкото СП по скокове на батут
България с първи медали от младежкото СП по скокове на батут
Австрийският канцлер: Ще подкрепим Хърватия за Шенген, но ще сме критични към България и Румъния
Австрийският канцлер: Ще подкрепим Хърватия за Шенген, но ще сме критични към България и Румъния